Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

ΚΗΡΟΣΚΟΡΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΨΕΙΡΑ

ΚΗΡΟΣΚΟΡΟΣ
ΑΙΤΙΟ:Το έντομο Galleria mellonella (μεγάλος κηρόσκωρος), ή το Achroia grisella (μικρός κηρόσκωρος)









Αυγά μεγάλου κηρόσκορου.



αυγά μικρου κηρόσκορου

ΠΡΟΛΗΨΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ:Η καλύτερη αντιμετώπιση του κηρόσκωρου είναι η διατήρηση δυνατών μελισσιών και το κατάλληλο άνοιγμα της εισόδου της κυψέλης.
Στην αποθήκη και στα μελίσσια η χρησιμοποίηση (ψεκασμός πλαισίων) βιολογικών σκευασμάτων (του βακτηρίου Bacillus thuringiensis)δίνει πολύ καλά αποτελέσματα.
Επίσης η εφαρμογή ψύξης και ο υποκαπνισμός των πλαισίων με θειάφι κατα την αποθήκευση τους είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση του Κηρώσκορου.





ΜΠΡΑΟΥΛΑ Ή ΜΕΛΙΣΣΟΨΕΙΡΑ

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Ζει πάνω στο σώμα των ενήλικων μελισσών.Τα θηλυκά γεννάνε τα αυγά τους στα καλύματα των κελιών που έχει μέλι, εκεί σχηματίζονται στοές και μεταμορφώννονται σε νύμφες απο τις οποίες εκκολάπτονται τα τέλεια έντομα που ανεβαίνουν στις μέλισσες.Ο βιολογικός τους κύκλος είναι 16-23 ημέρες.
Η βασίλισσα έχει περισσότερες μελισσόψειρες απο οτι οι εργάτριες και όταν ο αριθμός τους είναι μεγάλος επάνω στο σώμα της επηρεάζουν την ωοτοκία της.


ΠΡΟΛΗΨΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Θεωρείται ακίνδυνη για την μέλισσα, αλλά μπορεί να μειώσει την αξία των κηρηθρών που πρόκειται να πουληθούν ως μελικερίδια.
Η έκθεση των ενηλίκων στο καπνό απο τσιγάρο τα αναγκάζει να φύγουν απο την βασίλισσα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το τσιγάρο κάνει καλό  στις βασίλισσες,οπότε εφ'όσων οι βασίλισσες δεν μπορούν να το ξεκινήσουν ας το ξεκινήσουμε εμείς οι μελισσοκόμοι...Να και ένα σημείο τελικά που το κάπνισμα κάνει καλό...


στο επόμενο μέρος απο τις ασθένειες θα μιλήσουμε για μία σοβαρή ασθένεια την Αμερικάνικη Σηψιγονία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου