Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Ευρωπαική σηψιγωνία και Ασκοσφαίρωση

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΗΨΙΓΟΝΙΑ


ΑΙΤΙΟ:
Το βακτήριο Μelissococcus (=Streptococcus) pluton


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Γίνονται αντιληπτά πρίν κλείσουν τα κελιά (ασφράγιστος γόνος). Οι προνύμφες χάνουν το μαργαριταρώδες χρώμα τους και εμφανίζονται με ελαφρώς κίτρινο χρώμα. Παίρνουν ανώμαλη θέση στο κελί και μετά το θάνατό τους σαπίζουν δημιουργόντας μια πολτώδη μάζα, η οποία όμως δεν σχηματίζει κλωστή εάν προσπαθήσουμε να την τραβήξουμε έξω.
Η οσμή που αναδύεται απο τις σάπιες προνύμφες υπάρχει αλλα δεν είναι τόσο έντονη και χαρακτηριστική όπως στην Αμερικάνικη Σηψιγονία.


ΠΡΟΛΗΨΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η Ευρωπαική σηψιγονία είναι πολύ λιγότερο σοβαρή ασθένεια απο την Αμερικάνικη.Αρκετές φορές μάλιστα υποχωρεί απο μόνη της χωρίς καμία επέμβαση (αυτοίαση).
Είναι ασθένεια των πολύ αδύνατων μελισσιών για αυτό οτιδήποτε βελτιώνει τη δυναμικότητά τους αποτελεί και τρόπο αντιμετώπισής της.
Δεν υπάρχουν εγκεκριμένα σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας.


ΑΣΚΟΣΦΑΙΡΩΣΗ (ΚΙΜΩΛΙΑΣΗ)
ΑΙΤΙΟ
Ο μύκητας Αscosphaera apis

 μουμιοποιημένες προνύμφες απο ασκοσφαίρωση.




ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Ο μύκητας με τις υφές του κατακλύζει το σώμα των προνυμφών, οι οποίες τελικά πεθαίνουν. Οι νεκρές προνύμφες αφυδατώνονται, σκληραίνουν και εύκολα αφαιρούνται απο τα κελιά. Τα νεκρά σκληρά σώματα των προνυμφών έχουν λευκό χρώμα που αργότερα όμως μπορεί να μαυρίσουν (όταν αναπτυχθούν οι καρποφορίες του μύκητα). Συχνά βρίσκονται πεταμένες προνύμφες στο δάπεδο, την είσοδο ή και έξω απο την κυψέλη στο έδαφος.


ΠΡΟΛΗΨΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Συχνή και πλήρη απομάκρυνση και καταστροφή (κάψιμο και θάψιμο)των νεκρών προνυμφών απο το δάπεδο και έξω απο την κυψέλη.
Τα πολύ προσβεβλημένα πλαίσια καθώς και παλιές μαύρες κηρήθρες να απομακρύνονται συχνά.
Να αποφεύγεται η υγρασία το χειμώνα, τη δε άνοιξη και το καλοκαίρι τα μελίσσια να αερίζονται καλά.
Πάντα να υπάρχει μια ελαφριά κλίση των κυψελών προς τα εμπρός για αποφυγή συσόρευσης υγρασίας στο εσωτεικό των κυψελών.
Απολύμανση μελισσοκομικών εργαλείων και υλικών.
Το άσπρισμα (ασβέστωμα) στο εσωτερικό της κυψέλης βοηθά αν και μπορεί να υπάρξει κάποια δυσμενής επίπτωση (ελάττωση) στο γόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου