Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

ΠΩΣ ΣΥΝΤΗΡΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΙ ΜΑΣ

Η κρυσταλική δομή του μελιού κινδυνεύει να καταρεύσει λόγω της μη αντοχής του στην υψηλή θερμοκρασία άνω των 25 βαθμων.Το ιδανικό είναι να καταναλωθεί μέσα σε 6 μήνες, η επιθυμητη θερμοκρασία συντήρησης είναι μεταξύ των 20 εως 25 βαθμους.
Για να αποφύγουμε την ζύμωση ενός πολύ υγρού μελιού πρέπει να το συντηρήσουμε σε θερμοκρασία κάτω των 11 βαθμων.
Τα δοχεία πρέπει να κλείνουν ερμητικά και να αποθηκεύονται σε σχετικά ξηρό μέρος, καθώς το μέλι έχει την δυνατότητα να αποροφά το νερό.
Επίσης δεν πρέπει να κρατάμε ανοιγμένα βάζα με μέλι κοντά σε εστίες μαγειρέματος.
Η κρυστάλωση του μελιού είναι μια φυσική διαδικασία, που βέβαια εξαρτάται απο το είδος του μελιού (ανθέων,θυμάρι,μελιτώματα κ.α), καθώς και απο την ποιότητα του (πόση τυχόν περιεκτικότητα σιροπιού υπάρχει στο μέλι απο τυχόν τροφοδοσία του μελισσοκόμου).
Η επαναφορά του σε ρευστή μορφή γίνεται με εμβύθυση του βάζου σε ζεστό νερό, που δεν πρέπει να περνάει τους 50 βαθμους θερμοκρασία, εως οτου το μέλι ρευστοποιηθει.Το βάζο δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με το δοχείο που ζεσταινουμε το νερό καθ'οτι μπορεί να σπάσει!Η μέθοδος αυτή ονομάζεται μπεν μαρι.Προσοχή το νερό δεν πρέπει να βράσει καθότι το μέλι απο τον βρασμό του χάνει πολλά απο τα θρεπτικά του συστατικά!!!

3 σχόλια:

  1. poses fores mporoume na kanoume tin idia diadikasia sto idio meli???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΛΟΙΠΟΝ ΑΝΔΡΙΑΝΑ, ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΒΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ 50 ΒΑΘΜΟΥΣ...ΕΝΑ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ!ΤΑ ΜΕΛΙΑ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΣΑΚΧΑΡΑ ΚΡΥΣΤΑΛΩΝΟΥΝ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΙΑ ΑΠΟ ΜΕΛΙΤΩΜΑΤΑ (ΠΕΥΚΟ,ΕΛΑΤΟ..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή