Κυριακή 22 Μαΐου 2011

ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

Παραπλάνηση είναι το φαινόμενο, κατα το οποίο οι μέλισσες μιας κυψέλης χάνουν τον προσανατολισμό τους και μπαίνουν ή προσπαθούν να μπούν σε μια ξένη κυψέλη.
Οι μέλισσες παραπλανώνται όταν οι κυψέλες τοποθετούντε σε μία σειρά, είναι ομοιόμορφα βαμμένες, είναι προσανατολισμένες σε μία κατέυθυνση και γύρω τους δεν υπάρχουν ορόσημα, (δένδρα, θάμνοι κ.λ.π) για να τις κατευθύνουν.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Η ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ
Α)Μεταδίδονται ασθένειες απο μελίσσι σε μελίσσι.
Β)Δημιουργείται ανομοιομορφία στα μελίσσια με αποτέλεσμα ο μελισσοκόμος να διαθέτει περισσότερο χρόνο εργασίας αυξάνοντας ετσι το κόστος παραγωγής του.
Γ)Μειώνονται οι αποδόσεις περίπου κατα 20%
Δ)Θανατώνονται βασίλισσες.
Ε)Δημιουργούντε προβλήματα σμηνουργίας στα δυνατά μελίσσια και επιβίωσης στα αδύνατα.
ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗΣ
Στην περίπτωση εκείνη που οι κυψέλες είναι ομοιόμορφα βαμμένες και τοποθετούνται σε μια σειρά, η απόσταση μεταξύ τους πρέπει να είναι τουλάχιστον 9 μέτρα.Εάν τοποθετηθούν σε δυο σειρές, τότε η απόσταση μεταξύ των σειρών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 μέτρα.
Η παραπλάνηση περιορίζεται όταν οι κυψέλες είναι βαμμένες διαφορετικά χρώματα,όταν υπάρχουν σχεδιασμένα στην είσοδο της κυψέλης  γεωμετρικά σχήματα, όταν οι κυψέλες τοποθετούνται σε ακανόνιστες σειρές, όταν οι είσοδοι  είναι προσανατολισμένοι σε διαφορετική κατέυθυνση.
ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Με την παρουσία του ακάρεος βαρρόα, η παραπλάνηση των μελισσών απο μελίσσι σε μελίσσι είναι πιο έντονη.Έχει ήδη αναφερθεί σημαντική παραπλάνηση σε προσβεβλημένα μελίσσια που βρίσκονταν σε απόσταση 80 μέτρων μεταξύ τους.Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ δύο μελισσοκομείων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 μέτρα.Δεν πρέπει ένα μελισσοκομείο να τοποθετείται μπροστά απο ένα άλλο.


πηγή:πρακτική μελισσοκομία θρασυβούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου