Τρίτη, 10 Μαΐου 2011

ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΛΙΑ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΛΟ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ!

Περίπου 50 δείγματα μελιού αναλύθηκαν απο το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτουτο Χανίων, με υγρή χρωματογραφία για την μελέτη των φλαβονοειδών συστατικών τους.Έγινε μια πρώτη διερευνητική ανάλυση σε δείγματα διαφορετικής βοτανικής προέλευσης (θυμαρίσιο,χαρουπιάς,πορτοκαλιάς,ερείκης,πολυανθικά,μελιτώματος πεύκου και ελάτης) και στη συνέχεια μια πιο λεπτομερής εξέταση των πευκόμελων απο διάφορες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας (Χαλκιδική, Εύβοια,Πελλοπόνησος,Κρήτη,Ρόδος).
Ανιχνέυθηκαν 26 διαφορετικά συστατικά, 8 απο τα οποία ταυτοποιήθηκαν πλήρως: ναρινγκενίνη, κβεκερτινη, λουτεολίνη,εσπερετίνη,καμφερόλη,ισοραμνετίνη, πινοσεμπρίνη και χρυσίνη.Απο την στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων προέκυψε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της σύστασης σε φλαβονοειδή και της βοτανικής-γεωγραφικής προέλευσης των μελιών.
ΠΗΓΗ:Περίληψη  Ημερίδας μελισσοκομίας 05/2/11 Γεωπονικό Παν. Αθηνών.



Τα φλαβονοειδή, υποκατηγορία των πολυφαινολών, γνωστά και ως βιοφλαβονοειδή, είναι ομάδες φυτοχημικών που συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο ισχυρών αντιοξειδωτικών.  Βρίσκονται σε πληθώρα στην διατροφή.  Ταξινομούνται, σύμφωνα με την χημική τους δομή, σε φλαβονόλες (μυρισετίνη και κερκετίνη), φλαβόνες (απιγενίνη και λουτεολίνη), φλαβανόνες (εσπεριτίνη και ναρινγενίνη), ισοφλαβόνες, κατεχίνες, ανθοκυανιδίνες, και χαλκόνες.  Πάνω από 4.000 φλαβονοειδή έχουν αναγνωριστεί, πολλά από τα οποία υπάρχουν στα φρούτα, στα λαχανικά και στα ποτά.  Οι ευεργετικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία που σχετίζονται στα φλαβονοειδή οφείλονται στην αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση τους.  Προστατεύουν τον οργανισμό από ιούς, αλλεργίες, θρόμβους, και όγκους.
Τα φλαβονοειδή μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα καρδιοπαθειών αποτρέποντας την οξείδωση της χαμηλής-πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL).  Επίσης, τα φλαβονοειδή μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα διαφόρων τύπων καρκίνου και μπορεί να βελτιώσουν την υγεία των πνευμόνων και να προστατεύσουν από το άσθμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου