Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΒΑΡΡΟΑ ,ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΞΕΛΑΦΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΙΟΥ ΜΑΣ


Μέτα από μια εξαντλητική περίοδο νεκταροσυλλογής και γυρεοσυλλογής η βασίλισσα μας έχει περιορίσει αρκετά την γέννα της από τον Αύγουστο καθ' ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο υπάρχουν ελάχιστες


ανθοφορίες έξω!Σε μερικές περιπτώσεις που μου είπαν συνάδερφοι μελισσοκόμοι δεν υπήρχε κανένα πλαίσιο με γόνο στα μελίσσια τους. Εκεί ανάλογα το σχήμα που θες να ακολουθήσεις για την εκμετάλλευση των ανθοφοριών, αποφασίζεις για τον αν θα κάνεις διεγερτική τροφοδότηση με σιρόπι για τα μελισσάκια σου ώστε να ακολουθήσεις την mini  άνοιξη που έρχεται  από τα τέλη του Σεπτεμβρίου μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου (ρείκι,αρκουδόβατος κ.α)  ή να κάνεις θεραπεία για την βαρρόα. Όλα αυτά εξαρτώνται βέβαια από τι μέγεθος προσβολής έχεις από Βαρρόα. Έτσι λοιπόν αν στο μελίσσι διακρίνουμε αρκετά τσιμπουράκια βαρρόας ορατά πάνω στις μέλισσες και μέλισσες με κατεστραμμένα φτερά τότε το μόνο σίγουρο είναι οτι θέλουμε απαραιτήτως θεραπεία κατά της βαρρόας! Διεγερτική τροφοδότηση και θεραπεία για την βαρρόα δεν πάνε μαζί, κι'αυτο γιατί αν διεγείρουμε το μελίσσι μας μετά την ανθοφορία του θυμαριού τότε η βασίλισσα θα ξεγελαστεί και θα συνεχίσει να γεννάει, πράγμα που σημαίνει θα διατηρήσουμε τον κλειστό γόνο στα μελίσσια μας και μαζί και το παράσιτο της βαρρόας που αναπτύσσεται μαζί με τον γόνο μας!

Τι φάρμακο ταιριάζει σε αυτές τις περιόδους;
Για την βαρρόα υπάρχουν αρκετά φάρμακα που είναι εγκεκριμένα: thymovar, apiguard,oξαλικό οξυ, ταινίες check mite,perizin κ.α τα τρία πρώτα είναι βιολογικά σκευάσματα και τα δυο τελευταία χημικά.
Εγω προσωπικά εκτιμώ και προτιμώ τα βιολογικά σκευάσματα. Το πρόβλημα που γεννιέται τώρα όμως είναι οι θερμοκρασίες εφαρμογής τους. Έτσι αν κάνουμε εφαρμογή φαρμάκων τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο οι θερμοκρασίες είναι αρκετά ανεβασμένες που κατ έμε είναι απαγορευτικές για τα βιολογικά σκευάσματα καθότι τα σκευάσματα αυτά γίνονται μελισσοτοξικά για τις μέλισσες μας από τους 25 βαθμούς περίπου και πάνω. Αν όμως επιλέξουμε τα χημικά φάρμακα θα πρέπει να προσέξουμε τον χρόνο αναμονής που χρειάζεται για το μέλι (ρεικι) και καλύτερα για μένα είναι το ρεικόμελο να παραμείνει στις κυψέλες ως ηθική ανταμοιβή των μελισσιών μας που "δουλεύουν για μας"και επειδή είναι ιδανικό μέλι για το ξεχειμώνιασμα τους!!!
Το ιδανικότερο σχήμα για μένα είναι : μετά τον τρύγο του θυμαριού δεν διεγείρουμε τα μελίσσια μας με τροφές εως ότου δούμε τον γόνο να λιγοστεύει. Όταν ο γόνος περιοριστεί πάρα πολύ (1 πλαίσιο το πολύ κλειστό γόνο) τότε κάνουμε θεραπεία με perizin ή check mite ή οποιο σκεύασμα επιθυμείτε εσείς.
Από εκεί και πέρα αφού τελειώσει η θεραπεία μας ξεκινάμε την διεγερτική τροφοδότηση μέχρι 20 μέρες πριν το ρείκι ή την επιλεγμένη μας ανθοφορία.
Η αντιμετώπιση της βαρρόας πρέπει να είναι μια ενέργεια που να μην βασίζεται μόνο στα φάρμακα αλλά συλλογικά σε όλες τις κινήσεις μας στα μελίσσια μας. Έτσι στο σύνολο λοιπόν των ενεργειών μας εκτός των φαρμάκων, είναι η αντικατάσταση των πατωμάτων με πατώματα με σήτα και η γενετική επιλογή των βασιλισσών μας και η γενετική εξέλιξη των μελισσιών μας.Έτσι μπορούμε να δούμε πια από τα μελίσσια μας είναι πιο ανθεκτικά στην βαρρόα και από εκεί να παίρνουμε γενετικό υλικό. Επίσης μπορούμε να έχουμε ειδικές μήτρες για κηφηνοκελιά (πωλούνται και στο εμπόριο) και να τις δίνουμε στο μελίσσι μας να τις χτίζει και να γεννάει κηφήνες και αυτό γιατί η βαρρόα προτιμάει να γεννήσει τα αυγά της στα κηφηνοκελιά, λόγω του μεγαλύτερου αριθμού που μπορεί να γεννήσει μέσα σε αυτά. Μετά την σφράγιση τους μπορούν να αφαιρούνται τα πλαίσια με τα κηφηνοκελιά και να καταστρέφονται με αποτέλεσμα να περιορίζουμε κατά πολύ την εξάπλωση του παράσιτου!
Να θυμόμαστε πάντοτε έναν κανόνα ότι η πρόληψη είναι καλύτερη της καταστολής!

3 σχόλια:

  1. τη ποσοτητες φαρμακου πρεπει να δοσουμε στα μελισσια που μπορουμε να το βρουμε? Αναλογα αν ειναι πολυ μολσισμενο θα χοριγιθει περισοτερο φαρμακο??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πες μας πρώτα φίλε μου για πιο φάρμακο μιλάς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πράσινα γράμματα σε πράσινο φόντο!
    Για να διαβάσεις πρέπει να σου βγουν τα μάτια...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή