Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ 50% ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ!!!


Πρόγραμμα για την εκμετάλλευση γεωργικών προϊόντων (Μέτρο 123Α)
ΞΕΚΙΝΑΕΙ στις 7 Οκτωβρίου 2011 το Πρόγραμμα για την εκμετάλλευση γεωργικών προϊόντων. Πρόκειται για την 2η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Μέτρου 123Α “Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων” του ΠΑΑ 2007-2013 “Αλέξανδρος Μπαλτατζής”  που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο.
O προϋπολογισμός της Πρόσκλησης ανέρχεται στα 150.000.000€ και δικαιούχοι του προγράμματος είναι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κατά τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2003/361/Ε.Κ καθώς και επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 750 υπαλλήλους ή έχουν κύκλο εργασιών μικρότερο των 200 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα Δικαιούχοι είναι οι Ατομικές Επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, Προσωπικές εταιρείες του εμπορικού νόμου, Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις κάθε βαθμίδας, Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Δημοτικές Επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις της εμπορικής και φορολογικής νομοθεσίας).
Τι αφορά το Πρόγραμμα
Η δράση αφορά στην ενίσχυση επενδύσεων στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων στους τομείς κρέατος, γάλακτος, αυγών – πουλερικών, μελιού, διαφόρων ζώων, δημητριακών, ελαιούχων προϊόντων, οίνου, οπωροκηπευτικών, ανθέων, ζωοτροφών, σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού, φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών.
Συγκεκριμένα αφορούν:
  • Κρέας, με επενδύσεις σε σφαγειοτεχνική υποδομή, κυρίως εκσυγχρονισμούς και ιδρύσεις μικρών σφαγείων σε νησιωτικές περιοχές, μονάδες τεμαχισμού,  τυποποίησης και παραγωγής κρεατοσκευασμάτων  και μονάδες αδρανοποίησης παραπροϊόντων και υποπροϊόντων σφαγής (rendering).
  • Γάλα, με επενδύσεις σε τυροκομεία, μονάδες παραγωγής γιαούρτης και λοιπών ζυμούμενων προϊόντων γάλακτος, μονάδες αξιοποίησης παραπροϊόντων (τυρόγαλα), μονάδες επεξεργασίας γάλακτος.
  • Αυγά και Πουλερικά, με επενδύσεις σε μονάδες τυποποίησης και συσκευασίας αυγών , μονάδες για παραγωγή νέων προϊόντων με βάση τα αυγά, πτηνοσφαγεία, μονάδες τεμαχισμού, τυποποίησης και μεταποίησης κρέατος πουλερικών, κουνελιών.
  • Μέλι, με επενδύσεις σε μονάδες τυποποίησης, επεξεργασίας, μεταποίησης, συσκευασίας μελιού, μονάδες για παραγωγή σακχαρωδών προϊόντων με βάση το μέλι.
  • Σηροτροφία και άλλα είδη, με επενδύσεις σε μονάδες αναπήνισης κουκουλιών και μονάδες μεταποίησης σαλιγκαριών.
  • Δημητριακά, με επενδύσεις σε μονάδες αποφλοίωσης – επεξεργασίας και τυποποίησης ρυζιού, αποθηκευτικούς χώρους δημητριακών, ξηραντήρια δημητριακών, κ.λπ.
  • Ελαιούχα προϊόντα, με επενδύσεις σε ελαιοτριβεία κυρίως για εκσυγχρονισμούς και συγχωνεύσεις, τυποποιητήρια, συσκευαστήρια ελαιολάδου, κ.λπ.
  • Οίνος, με επενδύσεις κυρίως για εκσυγχρονισμούς και συγχωνεύσεις οινοποιείων και ιδρύσεις μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις.
  • Οπωροκηπευτικά, με επενδύσεις κυρίως σε επίπεδο εμπορίας, μεταποίησης οπωροκηπευτικών καθώς επίσης και σε επίπεδο μονάδων επεξεργασίας, τυποποίησης βρώσιμων ελιών.
  • Άνθη,  με επενδύσεις σε επίπεδο τυποποίησης και εμπορίας ανθέων.
  • Ζωοτροφές, με επενδύσεις κυρίως, μονάδων παραγωγής ζωοτροφών οικιακών ζώων, παραγωγής πλήρων τυποποιημένων μιγμάτων ζωοτροφών, αποθηκευτικών χώρων ζωοτροφών, κ.λπ.
  • Σπόροι και πολλαπλασιαστικό υλικό, με επενδύσεις σε μονάδες επεξεργασίας και τυποποίησης σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού.
  • Φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, με επενδύσεις σε μονάδες τυποποίησης και επεξεργασίας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Προϋπολογισμός
Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός των αιτήσεων ενίσχυσης κυμαίνεται από 100.000€ έως 5.000.000€ για το 80% και από 5.000.001€ έως 10.000.000€ για το 20% των διαθέσιμων πιστώσεων και ποσοστά που προβλέπονται ανά κατηγορία στον Καν. 1698/05.
Τα ποσοστά επιδότησης διαμορφώνονται ως εξής:
Περιφέρειες επιλέξιμες για τον Στόχο Σύγκλισης
Οι Περιφέρειες αυτές είναι: Αττική, Κρήτη, Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Ήπειρος, Ιόνια Νησιά, Θεσσαλία. Και τα ποσοστά επιδότησης είναι:
  • 50% των επιλέξιμων δαπανών της επένδυσης για επενδύσεις ή τμήματα επενδύσεων μέχρι του ποσού των 1.500.000 €.
  • 45% των επιλέξιμων δαπανών για τα τμήματα των επενδύσεων από 1.500.000 ΕΥΡΩ μέχρι 3.000.000 €.
  • 40% των επιλέξιμων δαπανών για τα τμήματα των επενδύσεων από 3.000.000 ΕΥΡΩ μέχρι 6.000.000 €.
  • 35% των επιλέξιμων δαπανών για τα τμήματα των επενδύσεων άνω των 6.000.000 €
Περιφέρειες εκτός Στόχου Σύγκλισης
Συγκεκριμένα για τις περιοχές της περιφέρειας της Στερεάς Ελλάδας (εκτός στόχου σύγκλισης) χορηγείται ενίσχυση υπό μορφή επιδότησης κεφαλαίου σε ποσοστό:
  • 40% των επιλέξιμων δαπανών της επένδυσης για επενδύσεις ή τμήματα επενδύσεων μέχρι του ποσού των 6.000.000 ΕΥΡΩ.
  • 35% των επιλέξιμων δαπανών για τα τμήματα των επενδύσεων άνω των 6.000.000 ΕΥΡΩ.
Μικρά Νησιά του Αιγαίου
Για επενδύσεις που θα υλοποιηθούν σε όλα τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, ανεξάρτητα που υπάγονται διοικητικά και εξαιρουμένων των νήσων Κρήτης και Εύβοιας, τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:
  • 65% των επιλέξιμων δαπανών της επένδυσης για επενδύσεις ή τμήματα επενδύσεων μέχρι του ποσού των 1.500.000,00 ευρώ,
  • 60% των επιλέξιμων δαπανών για τα τμήματα των επενδύσεων από 1.500.000,00 ευρώ μέχρι 3.000.000,00
  • ευρώ,
  • 50% των επιλέξιμων δαπανών για τα τμήματα των επενδύσεων από 3.000.000,00 ευρώ μέχρι 6.000.000,00
  • ευρώ,
  • 35% των επιλέξιμων δαπανών για τα τμήματα των επενδύσεων άνω των 6.000.000,00 ευρώ μέχρι 10.000.000 ευρώ.
Δεν ισχύουν οι περιορισμοί μεγέθους επιχειρήσεων, ως προς το μέγιστο ποσοστό ενίσχυσης στο έδαφος των μικρών νησιών του Αιγαίου.
Επιλέξιμες δαπάνες
Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν:
  • Τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου
  • Την κατασκευή ή την βελτίωση ακινήτων
  • Την προμήθεια και εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού συμπεριλαμβανομένου και του λογισμικού πληροφορικής και του εξοπλισμού των εργαστηρίων στο βαθμό που εξυπηρετεί την λειτουργία της μονάδας
  • Τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού όχι ως μεμονωμένη δράση αλλά ως τμήμα της συνολικής επένδυσης
  • Την αγορά καινούργιων οχημάτων – ισοθερμικών βυτίων, αναγκαίων για την μεταφορά του γάλακτος προς τον χώρο τυποποίησης – μεταποίησης, καθώς και την αγορά καινούργιων οχημάτων ψυγείων μόνο για τα νησιά του Αιγαίου
  • Τα γενικά έξοδα μέχρι 10% του συνόλου του προϋπολογισμού, όπως αμοιβές μηχανικών, και συμβούλων, και άδειες πέραν των παραπάνω δαπανών.
  • Δαπάνες για μελέτες σκοπιμότητας, δαπάνες για τη δημιουργία αναγνωρίσιμου σήματος (ετικέτας) του προϊόντος, απόκτηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, έρευνα αγοράς για τη διαμόρφωση της εικόνας του προϊόντος (συσκευασία, επισήμανση)
  • Την απόκτηση πιστοποιητικών ποιότητας από αρμόδιους οργανισμούς (ISO, HACCP κλπ)
  • Την αγορά fax, τηλεφωνικών εγκαταστάσεων, δικτύων ενδοεπικοινωνίας και ηλεκτρονικών υπολογιστών, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας κειμένων (software telescripteurs), φωτοτυπικών και συστημάτων ασφαλείας των εγκαταστάσεων
  • Την κατασκευή της κατοικίας φύλαξης των εγκαταστάσεων μέχρι των 50.000€.

Δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες για:
·         Αγορά οικοπέδου.
·         Αγορά ή απόκτηση κτιριακών εγκαταστάσεων, ανεξάρτητα αν πρόκειται για παλιές ή καινούργιες και την πιθανή προηγούμενη χρήση τους.
·         Προσωρινά έργα μη αμέσως συνδεόμενα με την εκτέλεση της πράξης.
·         Συμβολαιογραφικά έξοδα, και πάσης φύσεως φόροι και δημοσιονομικές επιβαρύνσεις του δικαιούχου της επένδυσης.
·         Εξοπλισμό αναψυχής (τηλεοράσεις, video, κλπ.).
·         Λοιπός εξοπλισμός γραφείων (γραφομηχανές, αριθμομηχανές, έπιπλα κ.λ.π.).
·         Αγορά υλικών αποσβέσιμων σε διάρκεια μικρότερη του έτους.
·         Αποζημιώσεις που πληρώνονται από τους δικαιούχους σε τρίτους για απαλλοτριώσεις, εκκρεμότητες κλπ.
·         Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) των δαπανών της επένδυσης.
·         Έργα συντήρησης κτιριακών εγκαταστάσεων καιμηχανολογικού εξοπλισμού.
·         Αγορά μεταχειρισμένων μηχανημάτων και εξοπλισμού.
·         Εργασίες πράσινου (δενδροφυτεύσεις, γκαζόν,κ.λ.π.) καθώς και έργα διακόσμησης.
·         Έργα οδοποιίας εκτός των ορίων του οικοπέδου εγκατάστασης της μονάδας πέραν των απολύτως αναγκαίων για την εξυπηρέτηση της μονάδας.
·         Αμοιβές προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των επιβαρύνσεων της κοινωνικής ασφάλισης, πληρωτέες από τον δικαιούχο στο προσωπικό του, εκτός εάν αυτό προσελήφθη ειδικά για να εργασθεί αποκλειστικά για την υλοποίηση της επένδυσης και να απολυθεί με την ολοκλήρωσή του.
·         Απρόβλεπτα άνω του 10% επί του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών.
·         Δαπάνες που αφορούν την απλή αντικατάσταση.
·         Δαπάνες για τον καθαρισμό της αρχικής θέσης σε περιπτώσεις μετεγκατάστασης και κόστος αποξήλωσης και μεταφοράς του παλαιού εξοπλισμού ή μέρος αυτούστη νέα θέση.
·         Σε κάθε περίπτωση, δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν πριν την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης για την υπαγωγή της επένδυσης (πριν την λήψη του αριθμού πρωτοκόλλου).

Επίσης συνυπολογίζονται στο ενισχυόμενο κόστος, ακόμα και αν έχουν πραγματοποιηθεί σε χρόνο πριν την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης, οι αμοιβές μηχανικών και αρχιτεκτόνων και οι δαπάνες για την άδεια κατασκευής και εκπόνησης της οικονομοτεχνικής μελέτης υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης ενίσχυσης.
Η παραλαβή του πληροφοριακού υλικού από τους ενδιαφερόμενους, σε ηλεκτρονική μορφή, θα γίνεται από τη Δ/νση Προγραμματισμού & Γ.Δ. – Τμήμα Δημοσίων και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου, Αχαρνών 5 – Αθήνα ή από τις οικείες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειών ή τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Ημερομηνία έναρξης κατάθεσης φακέλων ξεκινά την Παρασκευή 7.10.2011,  και  λήγει την Τετάρτη 28.12.2011, και ώρα 15:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου