Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

ΝΕΟ BLOG ΓΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ

Έχοντας προβληματιστεί πολλές φορές σχετικά με το να βρω κάποιο κωδικό σε ποιόν ανήκει, είτε γιατί βρήκα αναποδογυρισμένες κυψέλες στον δρόμο, είτε γιατί κάποια από τα μελίσσια του διπλανού μου μελισσοκόμου θεωρώ ότι έχουν κάποια ασθένεια και πρέπει να ειδοποιηθεί ο κάτοχός τους για το καλό και το δικό του αλλά και των τριγύρω μελισσοκόμων και για παραπάνω λόγους που αναφέρονται στον παρακάτω σύνδεσμο (σκοπός του blog)είχα μια ιδέα (καλή, κακή εσείς θα το κρίνεται)  να δημιουργηθεί ένα είδος αρχειοθέτησης των μελισσοκομικών κωδικών μας και να γνωρίζουμε αλλά και να μας γνωρίζουν οι συνάδερφοι μελισσοκόμοι και όχι μόνο,επίσης θα λειτουργεί και σαν επαγγελματικός κατάλογος. Διαβάστε τον σκοπό του blog...

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

ΙΔΡΥΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Σίγουρα όλοι οι μελισσοκόμοι του Πειραιά και των Νήσων που ανήκουν στην περιφέρεια του,θα γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κάποιος μελισσοκομικός σύλλογος που να μας εκπροσωπεί και να ενδιαφέρεται για τα προβλήματά μας.
Ευαισθητοποιημένος από την ανυπαρξία συλλόγου ενεργού, κάνω την σχετική ανάρτηση για την εύρεση συμπολιτών που ενδιαφέρονται να γίνουν ενεργά και ιδρυτικά μέλη του συλλόγου και να μπορούμε να βοηθήσουμε και να βοηθηθούμε στην μελισσοκομική μας τεχνική και στα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
Έτσι προσκαλώ  τους κατοίκους και μελισσοκόμους του Πειραιά και των Νήσων που ανήκουν διοικητικά στον Πειραιά (Αίγινα, Αγκίστρι, Σαλαμίνα, Πόρος) όσους ενδιαφέρονται να ιδρύσουμε ένα μελισσοκομικό σύλλογο ενεργό.
Όσοι ενδιαφέρονται για την παραπάνω κίνηση ας επικοινωνήσουν μαζί μου ή ας μου γράψουν την γνώμη τους στα σχόλια από κάτω...

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

ΕΥΧΕΣ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ,ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΜΕΛΙΑ!!!ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΥΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΚΤΙΜΑΜΕ ΤΑ ΑΠΛΑ ,ΓΙΑΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΚΕΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ, ΣΤΗΝ ΑΠΛΟΤΗΤΑ...ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΟΜΟΡΦΑ!!!

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

ΞΕΧΕΙΜΩΝΙΑΣΜΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ ΜΑΣ



Έτσι λοιπόν όπως αναφέρει και η επικεφαλίδα μας σήμερα θα ασχοληθούμε με το ξεχειμώνιασμα των μελισσιών μας. Η προετοιμασία λοιπόν για το ξεχειμώνιασμα θέλει προσοχή σε αρκετά θέματα, όπως την ποσότητα των τροφών, την ποιότητα των τροφών, την διάταξη των πλαισίων εσωτερικά της κυψέλης, τον εξαερισμό της κυψέλης, θέση του μελισσοκομείου.
Ένα από τα πρώτα θέματα που πρέπει να κάνουμε πριν μπούμε στις  χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από τους 14 βαθμούς όπου οι μελισσούλες μας αρχίζουν και κάνουν την γνωστή μελισσόσφαιρα είναι να διαχωρίσουμε τα μελίσσια μας σε δυνατά και αδύνατα και να δώσουμε την δέουσα προσοχή στα αδύνατα αφού το ξεχειμώνιασμα τους είναι επικίνδυνο λόγω του λίγου πληθυσμού που υπάρχει μέσα στις κυψέλες.

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ.













Τελείωσε εχθές το 3ο Φεστιβάλ μελιού το οποίο αν κρίνω από την προσέλευση του κόσμου στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία! Ο καταναλωτής που πήγαινε στην έκθεση μπορούσε να διαλέξει μέλι και διάφορα άλλα μελισσοκομικά προϊόντα όπως γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολις, βάμμα πρόπολις,κεριά κ.α από πάρα πολλά περίπτερα παραγωγών με εξαιρετική ποιότητα!Μεγάλη παρουσία τα νησιά μας και η Κρήτη με μεγάλη συμμετοχή σε εκθέτες και μικρή συμμετοχή είχε δυστυχώς η περιφέρεια Πελοποννήσου με μόλις 3 περίπτερα. Για του μελισσοκόμους υπήρχαν εκθέτες από κυψελοτεχνικές και εταιρίες κατασκευής και εμπορίας μηχανημάτων για την συσκευασία του μελιού και την επεξεργασία του.

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ ΓΕΓΩΝΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση του κλάδου που γίνεται στην Ελλάδα. Τα κατά κοινή ομολογία απόλυτα επιτυχημένα δύο προηγούμενα φεστιβάλ που διοργανώθηκαν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς το 2007 και 2009 ήταν τόπος συνάντησης των ανθρώπων της μελισσοκομίας και ένας άριστος τρόπος για την προβολή του Ελληνικού μελιού τόσο στους χώρους εστίασης και εμπορίας όσο και στο καταναλωτικό κοινό, που κατέκλυσαν τους χώρους της έκθεσης.

Οι επισκέπτες του 2ου Φεστιβάλ ξεπέρασαν τις 15.000

Στόχος της 3ης έκθεσης είναι η προβολή και προώθηση του επώνυμου ελληνικού μελιού και των προϊόντων κυψέλης στο καταναλωτικό κοινό και στους χώρους μαζικής εστίασης.

Επιπλέον, θα αποτελέσει ιδανικό τόπο για τη σύναψη εμπορικών και επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ των παραγωγών, επιχειρήσεων παραγωγής και διακίνησης μελισσοκομικών προϊόντων και εξοπλισμού.

Η ΕΚΘΕΣΗ

Τόπος: Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας

Ημερομηνίες και ωράριο λειτουργίας:

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 4μμ– 9μμ

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 10πμ – 9μμ

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 10πμ – 8μμ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Εταιρίες παραγωγής και τυποποίησης μελιού

Επιχειρήσεις και εταιρίες επεξεργασίας μελιού

Επιχειρήσεις και εταιρίες παραγωγής προϊόντων μέλισσας

Επιχειρήσεις και εταιρίες παραγωγής και επεξεργασίας κεριού

Επιχειρήσεις και εταιρίες παραγωγής προϊόντων σηροτροφίας

Εταιρίες κατασκευής η αντιπροσώπευσης μελισσοκομικού εξοπλισμού

Εταιρίες κατασκευής ή αντιπροσώπευσης εξοπλισμού συσκευασίας και τυποποίησης

Εταιρίες και συνεταιρισμοί με βασική παραγωγή το μέλι και τα προϊόντα κυψέλης

Επιχειρήσεις και εταιρίες παραγωγής βιολογικού μελιού

Φαρμακευτικές εταιρίες

Δήμοι όπου η κύρια παραγωγή τους είναι η μελισσοκομία

Περιφέρειες, Επιμελητήρια, Δημόσιοι οργανισμοί και  Υπουργεία

Τόπος διεξαγωγής

Στάδιο Ειρήνης και ΦιλίαςΧάρτης
Εκθεσιακό κέντρο:
Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
Οδός:
Εθνάρχου Μακαρίου
ΤΚ:
18547
Πόλη:
Νέο Φάληρο
Νομός:
Αττικής
Χώρα:
Χώρα: gr

Περιγραφή

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας είναι η θέση που έχει και οι άπειρες οδικές προσβάσεις προς αυτό.

Με αυτοκίνητο: ερχόμενος κάποιος από την εθνική οδό Θεσσαλονίκης– Αθηνών , χωρίς  να λοξοδρομήσει καθόλου, φτάνει μέσα στους χώρους στάθμευσης του Σταδίου. Ερχόμενος από το λιμάνι του Πειραιά περνάει έξω από το Στάδιο.  Ερχόμενος από το αεροδρόμιο και ακολουθώντας την Αττική Οδό και την Εθνική οδό φτάνει ταχύτατα στο Στάδιο.

Με αστικές συγκοινωνίες : Οι λεωφορειακές γραμμές  101,130,217,218,A1,B1  με αφετηρία τον Πειραιά  κάνουν στάση έξω από την είσοδο του Σταδίου, ενώ οι  λεωφορειακές γραμμές B1, A1,E1, 130,218,232,040,217,229 με τέρμα το λιμάνι του Πειραιά σταματούν στην απέναντι πλευρά του δρόμου και οι επισκέπτες περνώντας από την ειδική διάβαση κάτω από την παραλιακή οδό βρίσκονται στην είσοδο του Σταδίου. Στο ίδιο σημείο σταματάει και η γραμμή express Ε96 ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ.

Ο τερματικός σταθμός του τραμ βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Στάδιο, όπως και ο σταθμός Νέο Φάληρο του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου.
Τηλεφωνικό Κέντρο Σταδίου            210 4893000      



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΕΙΚΕΩΝΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΜΑΣ


Νέκταρ απο ρείκι

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

ΝΕΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΕΠΑΘΛΟ: ΔΙΟΡΟΦΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ

Δεν κρύβω πως τον τελευταίο καιρό με όλα αυτά τα οικονομικά μέτρα που έχουν παρθεί εις βάρος όλων μας  οι περισότεροι μετράμε και το παραμικρό ευρό για την διαβίωση μας! Σίγουρα έχει πληγεί όλη η κοινωνία μας και κατα συνέπεια και οι μελισσοκόμοι! Σε διάφορες συζητήσεις που έχω με πολλούς συναδέρφους βλέπω πως υπάρχει αδυναμία κυρίως απο τους νέους μελισσοκόμους να αγοράσουν τα αρχικά τους εργαλεία, κυψέλες, μηχανήματα. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές η MELISSOPTISI με την ευγενική χορηγία της
http://www.kipselilambrou.gr/ 











οργανώνουν ένα διαγωνισμό με έπαθλο 3 διόροφες κυψέλες!

Όρος του διαγωνισμού για την συμμετοχή σας είναι να εγγραφείτε ως αναγνώστες στο site της melissoptisis και στην συνέχεια να στείλετε ένα email: grbeekeeping@yahoo.gr με το παρατσούκλι που παρακουλουθείτε το blog, το ον/μο σας και τα στοιχεία επικοινωνίας σας.
Συμμετοχές στον διαγωνισμό θα γίνονται δεκτές μέχρι 6/1/2012 και η κλήρωση θα γίνει στις 7 ή στις    8/1/2012 

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρος την εταιρεία Lambro System ABEE-κυψέλη λάμπρου για την  ευγενική χορηγία στις δύσκολες αυτές στιγμές και ελπίζουμε οι κυψέλες να πάνε σε κάποιον νέο μελισσοκόμο για να βοηθηθεί  στο νεο του ξεκίνημα!



Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗΣΗΣ ΕΧΘΡΩΝ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ


ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗΣΗΣ ΕΧΘΡΩΝ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ

          Στις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) θα πραγματοποιηθεί τριήμερο σεμινάριο για την αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών των μελισσών στις 25, 26 και 27 Νοεμβρίου, 2011.
§  Μελισσοκομικοί χειρισμοί για την πρόληψη εχθρών και ασθενειών
§  Τροφοδοτήσεις σε σχέση με τις ασθένειες και εχθρούς
§  Απολυμάνσεις μελισσοκομικού υλικού
§  Ασθένειες και εχθροί των μελισσών, τρόποι διάγνωσης και καταπολέμησης στο μελισσοκομείο καθώς και προβολή διαφανειών και βίντεο σε όλες τις περιπτώσεις.
Θα πραγματοποιηθεί τις εξής ημέρες και ώρες:
§  Παρασκευή  25 Νοεμβρίου (2011), ώρες 14.00 έως 20.00
§  Σάββατο       26 Νοεμβρίου (2011), ώρες 09.00 έως 15.00
§  Κυριακή        27 Νοεμβρίου (2011), ώρες 09.00 έως 15.00
Εκπαιδευτές:
1. Π. Χαριζάνης, Γεωπόνος, Καθηγητής Μελισσοκομίας, ΓΠΑ
2. Δ. Λαζαράκης, Γεωπόνος, Ειδικό Ερευνητικό & Διδακτικό Προσωπικό   
    ΓΠΑ
3. Ε. Αλυσσανδράκης, Γεωπόνος, Διδάκτορας Μελισσοκομίας ΓΠΑ,   
    Καθηγητής Μελισσοκομίας ΤΕΙ Ηρακλείου.
4. Μ. Τσίπη, Γεωπόνος, Μεταπτυχιακό Μελισσοκομίας και υποψήφια 
    Διδάκτορας Μελισσοκομίας ΓΠΑ.
Το κόστος είναι 120 ευρώ το άτομο και θα περιλαμβάνει εκτός από το εκπαιδευτικό υλικό, καθημερινό ελαφρύ γεύμα, καφέδες και αναψυκτικά.

 Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210-5294562 begin_of_the_skype_highlighting            210-5294562      end_of_the_skype_highlighting
                      και στο e-mail: melissa@aua.gr

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ 2011

Tradition & Nations


Η Έκθεση


To Διεθνές Φεστιβάλ-Έκθεση χωρίζεται σε δύο ενότητες:
1. Στα πολιτιστικά δρώμενα
Σε κατάλληλους διαμορφωμένους χώρους θα πραγματοποιηθούν:
Παρασκευή φαγητών για την ανάδειξη των τοπικών κουζινών
Μουσικές παραστάσεις
Χορευτικές παραστάσεις
Εικαστικές εκθέσεις
2. Στην Εμπορική έκθεση
Στην έκθεση θα συμμετάσχουν με ξεχωριστά περίπτερα:
Παραδοσιακά τρόφιμα, ποτά και γλυκά
-          Αρωματικά φυτά, βότανα, μπαχαρικά
Είδη λαϊκής τέχνης
-          Υφάσματα, κεντήματα, υφαντά
-          Ξυλόγλυπτα, μπρούτζινα, χάλκινα
-          Κεραμικά, αγγειοπλαστική, αγάλματα, κούκλες
-          Δερμάτινα, ενδύματα, παραδοσιακές στολές
-          Κηροποιεία, κομπολόγια,
-          Αργυροχρυσοχοΐα, πολύτιμοι λίθοι
  • Υαλουργία, φυσητό γυαλί
  • Τουριστικοί προορισμοί, τουριστικά είδη
  • Εκκλησιαστικά, βυζαντινές εικόνες, θρησκευτικά είδη
  • Έπιπλα
  • Παραδοσιακά μουσικά όργανα
  • Συλλέκτες
  • Λαϊκός πολιτισμός, θέατρο σκιών, μαριονέτες
  • Φορείς, ενώσεις, σύλλογοι κ.ά.
  • Φυτικά Καλλυντικά ελαιόλαδου
Έχει σχεδιασθεί με σκοπό να αποτελεί το ετήσιο γεγονός:
Δίνει την ευκαιρία προβολής των προϊόντων όλων των
επιχειρήσεων και των συνεταιριστικών οργανώσεων.
Επιδιώκει να φέρει σε επαφή τους επιχειρηματίες με την
Ελληνική αγορά.
Δίνει την ευκαιρία στους συλλογικούς φορείς να προβάλλουν
τις δραστηριότητες και το έργο τους.
Παρουσιάζει σε έναν ενιαίο χώρο τα πάντα γύρω από τα παραδοσιακά
 προϊόντα και τον πολιτισμό.
Στόχοι του Φεστιβάλ-Έκθεση είναι:
Η ανάδειξη προϊόντων όχι τόσο διαδεδομένων στο ευρύ κοινό.
Τεχνικές και μεθοδολογίες για την παρασκευή-κατασκευή παραδοσιακών προϊόντων
Εμπορικές συμφωνίες μεταξύ εκθετών και επισκεπτών
Ενημέρωση του αγοραστικού κοινού

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Ύστερα απο καιρό απουσίας μου απο το blog και τις αναρτήσεις για λόγους υγείας, επιστρέφουμε στην ενεργή δράση και στον ξεχασμένο μας διαγωνισμό.
Υστέρα απο την κλήρωση που λόγω μικρής συμμετοχής δεν έγινε μέσω internet, όπως είχε προαποφασιστεί, αλλά στον χώρο της μελισσοπτήσης, παρουσία μαρτύρων, οι οποίοι μπορούν να το επιβεβαιώσουν...
Ο τυχερός του διαγωνισμού είναι ο χρήστης με nickname (παρατσούκλι) "ntelan"
Συγχαρητήρια στον αναγνώστη μας και παρακαλούμε να επικοινωνήσει μαζί μας για τις περαιτέρω πληροφορίες.
Σύντομα θα έχουμε και νέο διαγωνισμό για όλους εσάς τους φίλους μας μελισσοκόμους και καταναλωτές και ελπίζουμε με περισσότερες συμμετοχές.

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό μέχρις στιγμής είναι 10 άτομα. Από εδώ και στο εξής η μόνη απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετέχετε στον διαγωνισμό (http://melissoptisi.blogspot.com/2011/09/blog-post.html) είναι να γίνεται μέλη της μελισσοπτήσης και να στείλετε στο email: grbeekeeping@yahoo.gr το ψευδώνυμο που παρακολουθείτε το blog, το ονοματεπώνυμο σας και το τηλ σας. Η melissoptisi θα ανακοινώσει την ημερομηνία που θα διεξαχθεί η κλήρωση για τον τυχερό που θα βρεθεί ένα διήμερο στο όρος Μαίναλο και στο ξενοδοχείοhttp://www.innelaion.gr/ . Προς το τέλος του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν όλα τα ονόματα που θα συμμετέχουν στην κλήρωση. Θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό και οι παλιότεροι αναγνώστες του blog με την προϋπόθεση ότι θα στείλουν email  με τα στοιχεία τους, το ψευδώνυμο τους που παρακολουθούν το blog και το τηλ τους.
Στην θέμα του email γράψτε: ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ.
Ευχαριστούμε για την συμμετοχή!

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ 50% ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ!!!


Πρόγραμμα για την εκμετάλλευση γεωργικών προϊόντων (Μέτρο 123Α)
ΞΕΚΙΝΑΕΙ στις 7 Οκτωβρίου 2011 το Πρόγραμμα για την εκμετάλλευση γεωργικών προϊόντων. Πρόκειται για την 2η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Μέτρου 123Α “Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων” του ΠΑΑ 2007-2013 “Αλέξανδρος Μπαλτατζής”  που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο.
O προϋπολογισμός της Πρόσκλησης ανέρχεται στα 150.000.000€ και δικαιούχοι του προγράμματος είναι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κατά τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2003/361/Ε.Κ καθώς και επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 750 υπαλλήλους ή έχουν κύκλο εργασιών μικρότερο των 200 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα Δικαιούχοι είναι οι Ατομικές Επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, Προσωπικές εταιρείες του εμπορικού νόμου, Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις κάθε βαθμίδας, Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Δημοτικές Επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις της εμπορικής και φορολογικής νομοθεσίας).
Τι αφορά το Πρόγραμμα
Η δράση αφορά στην ενίσχυση επενδύσεων στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων στους τομείς κρέατος, γάλακτος, αυγών – πουλερικών, μελιού, διαφόρων ζώων, δημητριακών, ελαιούχων προϊόντων, οίνου, οπωροκηπευτικών, ανθέων, ζωοτροφών, σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού, φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών.

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΒΑΡΡΟΑ ,ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΞΕΛΑΦΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΙΟΥ ΜΑΣ


Μέτα από μια εξαντλητική περίοδο νεκταροσυλλογής και γυρεοσυλλογής η βασίλισσα μας έχει περιορίσει αρκετά την γέννα της από τον Αύγουστο καθ' ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο υπάρχουν ελάχιστες


ανθοφορίες έξω!Σε μερικές περιπτώσεις που μου είπαν συνάδερφοι μελισσοκόμοι δεν υπήρχε κανένα πλαίσιο με γόνο στα μελίσσια τους. Εκεί ανάλογα το σχήμα που θες να ακολουθήσεις για την εκμετάλλευση των ανθοφοριών, αποφασίζεις για τον αν θα κάνεις διεγερτική τροφοδότηση με σιρόπι για τα μελισσάκια σου ώστε να ακολουθήσεις την mini  άνοιξη που έρχεται  από τα τέλη του Σεπτεμβρίου μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου (ρείκι,αρκουδόβατος κ.α)  ή να κάνεις θεραπεία για την βαρρόα. Όλα αυτά εξαρτώνται βέβαια από τι μέγεθος προσβολής έχεις από Βαρρόα. Έτσι λοιπόν αν στο μελίσσι διακρίνουμε αρκετά τσιμπουράκια βαρρόας ορατά πάνω στις μέλισσες και μέλισσες με κατεστραμμένα φτερά τότε το μόνο σίγουρο είναι οτι θέλουμε απαραιτήτως θεραπεία κατά της βαρρόας! Διεγερτική τροφοδότηση και θεραπεία για την βαρρόα δεν πάνε μαζί, κι'αυτο γιατί αν διεγείρουμε το μελίσσι μας μετά την ανθοφορία του θυμαριού τότε η βασίλισσα θα ξεγελαστεί και θα συνεχίσει να γεννάει, πράγμα που σημαίνει θα διατηρήσουμε τον κλειστό γόνο στα μελίσσια μας και μαζί και το παράσιτο της βαρρόας που αναπτύσσεται μαζί με τον γόνο μας!

Τι φάρμακο ταιριάζει σε αυτές τις περιόδους;
Για την βαρρόα υπάρχουν αρκετά φάρμακα που είναι εγκεκριμένα: thymovar, apiguard,oξαλικό οξυ, ταινίες check mite,perizin κ.α τα τρία πρώτα είναι βιολογικά σκευάσματα και τα δυο τελευταία χημικά.
Εγω προσωπικά εκτιμώ και προτιμώ τα βιολογικά σκευάσματα. Το πρόβλημα που γεννιέται τώρα όμως είναι οι θερμοκρασίες εφαρμογής τους. Έτσι αν κάνουμε εφαρμογή φαρμάκων τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο οι θερμοκρασίες είναι αρκετά ανεβασμένες που κατ έμε είναι απαγορευτικές για τα βιολογικά σκευάσματα καθότι τα σκευάσματα αυτά γίνονται μελισσοτοξικά για τις μέλισσες μας από τους 25 βαθμούς περίπου και πάνω. Αν όμως επιλέξουμε τα χημικά φάρμακα θα πρέπει να προσέξουμε τον χρόνο αναμονής που χρειάζεται για το μέλι (ρεικι) και καλύτερα για μένα είναι το ρεικόμελο να παραμείνει στις κυψέλες ως ηθική ανταμοιβή των μελισσιών μας που "δουλεύουν για μας"και επειδή είναι ιδανικό μέλι για το ξεχειμώνιασμα τους!!!
Το ιδανικότερο σχήμα για μένα είναι : μετά τον τρύγο του θυμαριού δεν διεγείρουμε τα μελίσσια μας με τροφές εως ότου δούμε τον γόνο να λιγοστεύει. Όταν ο γόνος περιοριστεί πάρα πολύ (1 πλαίσιο το πολύ κλειστό γόνο) τότε κάνουμε θεραπεία με perizin ή check mite ή οποιο σκεύασμα επιθυμείτε εσείς.
Από εκεί και πέρα αφού τελειώσει η θεραπεία μας ξεκινάμε την διεγερτική τροφοδότηση μέχρι 20 μέρες πριν το ρείκι ή την επιλεγμένη μας ανθοφορία.
Η αντιμετώπιση της βαρρόας πρέπει να είναι μια ενέργεια που να μην βασίζεται μόνο στα φάρμακα αλλά συλλογικά σε όλες τις κινήσεις μας στα μελίσσια μας. Έτσι στο σύνολο λοιπόν των ενεργειών μας εκτός των φαρμάκων, είναι η αντικατάσταση των πατωμάτων με πατώματα με σήτα και η γενετική επιλογή των βασιλισσών μας και η γενετική εξέλιξη των μελισσιών μας.Έτσι μπορούμε να δούμε πια από τα μελίσσια μας είναι πιο ανθεκτικά στην βαρρόα και από εκεί να παίρνουμε γενετικό υλικό. Επίσης μπορούμε να έχουμε ειδικές μήτρες για κηφηνοκελιά (πωλούνται και στο εμπόριο) και να τις δίνουμε στο μελίσσι μας να τις χτίζει και να γεννάει κηφήνες και αυτό γιατί η βαρρόα προτιμάει να γεννήσει τα αυγά της στα κηφηνοκελιά, λόγω του μεγαλύτερου αριθμού που μπορεί να γεννήσει μέσα σε αυτά. Μετά την σφράγιση τους μπορούν να αφαιρούνται τα πλαίσια με τα κηφηνοκελιά και να καταστρέφονται με αποτέλεσμα να περιορίζουμε κατά πολύ την εξάπλωση του παράσιτου!
Να θυμόμαστε πάντοτε έναν κανόνα ότι η πρόληψη είναι καλύτερη της καταστολής!

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΕΤΕΩΡΑ

Καλως σας βρήκα και πάλι αφου είχα λείψει μια βδομάδα για διακοπές. Είχα πάει στα Μετέωρα μαζί με την βασσίλισα μου.
 ΜΟΝΗ  ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψεις την μαγεία του τοπίου. Τα χρώματα στον ουρανό, ο ήλιος, η φύση. Οι τεράστιοι βράχοι των Μετεώρων, στέκονται εκεί επιβλητικοί φυλάσοντας καλά το μυστικό της απαράμιλλης ομορφιάς. Τα μοναστήρια που μοιάζουν να αιωρούνται απο μια αόρατη δύναμη, ανάμεσα στα σύνεφα. Στα συνολικά 6 μοναστήρια που υπάρχουν σώζονται θησαυροί, καιμήλια και έργα τέχνης υψηλής ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας. Τα Μετέωρα έχουν χαρακτηριστεί απο τον ΟΗΕ (μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και όχι αδίκως). Στη θέα αυτού του πέτρινου συμπλέγματος μένεις έκθαμβος.
Απο την άλλη οι άνθρωποι απλοί, καταδεκτικοί, πρόθυμοι να βοηθήσουν. Ήρεμοι σαν να ζούν σε άλλο χρόνο μακριά απο την βαβούρα της μεγαλούπολης!
Η ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ
ΤΟ ΑΙΓΛΗ ΑΠΟ ΕΞΩ
Μια ακόμα έκπληξη για εμάς: ο Νίκος. Ένας δραστήριος, δυναμικός, έξυπνος νέος που άφησε την Ζούγκλα της Αθήνας και μεταφέρθηκε στην κοινωνία των Μετεώρων- Καλαμπάκας, για να αναπτύξει εκεί την επιχειρηματικότητα του.
μια μελισσούλα σε έναν ανθισμένο θάμνο έπερνε την γύρη της, εξω απο το μοναστήρι  (ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΤΕΩΡΟ)
Ήταν ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου ''ΑΙΓΛΗ" όπου μείναμε. Ένας χώρος ζεστός, οικογενειακός, πολύ καθαρός, προσιτός οικονομικά, με απίστευτη θέα και γεναιόδωρο πρωινό!
Ο Νίκος ήταν πάντα πρόθυμος να μας δώσει πληροφορίες για τις δραστηριότητες  και τις εκδρομές που μπορούσαμε να κάνουμε, καθότι κοντά στην Κλαμπάκα σε απόσταση 30 με 45 λεπτά υπάρχει το μαγευτικό Περτούλι και η λίμνη Πλαστήρα.
Οι ωραίες στιγμές και οι άνθρωποι που γνωρίσαμε στα Μετέωρα θα είναι πάντα στο μυαλό μαςκαι την καρδία μας.
ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΤΟΥΛΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΛΑΤΑ