Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

ΠΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΗΣ

σβόλοι πρόπολης.
Υπάρχει ήδη στην σελίδα οφέλη για τον άνθρωπο μια πρώτη περιγραφή της πρόπολης. Εδώ θα προσπαθήσουμε να πούμε λίγα πράγματα περισότερρα για αυτό το θαυμαστό, αν και άγνωστο προιόν της μέλισσας τουλάχιστον στην Ελλάδα, την πρόπολη και θα πούμε και πώς εξάγεται και τι χειρισμούς θέλει απο τον μελισσοκόμο.
 Η μέλισσα μας λοιπόν πέρα απο όλα τα άλλα προιόντα που βάζει στην κυψέλη της για την δική της επιβίωση και όχι του μελισσοκόμου, βάζει και την λεγόμενη πρόπολη η οποία είναι μια ρητινόδης ουσία που περιέχει ρητίνες και βάλσαμα 55%, αιθέρια έλαια 7%, κερί 30% ,γύρη 3% και διάφορες άλλες ουσίες 5%.Την συγκεκριμένη ουσία η μέλισσα την πέρνει απο τα μπουμπούκια π.χ των ιτιών, των καστανιών, τις φλούδες του έλατου και του πεύκου και όλα τα προηγούμενα φυτά την παράγουν για να προστατεύουν τα μπουμπούκια τους ή για να κλείνουν τις πληγές τους. Για παράδειγμα η ρετσίνη που βγάζει το πεύκο όταν το σκίζουμε την χρησιμοποιεί η μέλισσα για προστατεύσει την κυψέλη της...Πως μπορεί να προστατεύσει την κυψέλη της με μια ρητίνη αυτή η μέλισσα? Σφραγίζει τα κενό στην κυψέλη ή κάποια τρύπα που μπαίνει κρύος αέρας επικύνδυνος για να κρυώσει ο γόνος της , αν κάποιος εισβολέας μπεί στην κυψέλη π.χ ποντίκι, αχαιρόντια πεταλούδα κ.α η άμεση συνέπεια για τον κακόμοιρο τον εχθρό θα είναι να θανατωθεί.Πώς όμως θα αφαιρεθεί το πτώμα του απο την κυψέλη αφού δεν μπορούν να το σηκώσουν; Οι μέλισσές μάς την βρήκαν την λύση ,τον μουμιοποιούν με πρόπολη και καθότι η πρόπολη έχει βακτηριοστατικές, βακτηριοκτόνες, αντιμικροβιακές, μυκητοκτόνες, μυκοστατικές και απολυμαντικές ιδιότητες και έτσι δεν επηρεάζει η σήψη του νεκρού εισβολέα την κυψέλη και τα προιόντα της.
Μουμιοποιημένη Αχαιρόντια
Απο πού προέρχεται η λέξη ''πρό-πολη"; Είναι σύνθετη λέξη όπως βλέπετε και την έβγαλαν οι αρχαίοι Έλληνες, αφού διαπίστωσαν ότι οι μέλισσες την χρησιμοποιούσαν για να μικραίνουν την είσοδο της κυψέλης τους για να υπερασπίσουν την αποικία τους, εξού και το όνομά της (προ την πόλη).







ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν πάλι με το μελίσσι μας. Ετσι λοιπόν όταν υπάρχει κίνδυνος ή είναι απαραίτητη η συλλογή πρόπολης για την κυψέλη, οι άλλες διαδικασίες π.χ συλλογή μελιού,γύρης κ.τ.λ μετριάζονται.Έτσι λοιπόν η καταλληλότερη εποχή να μαζέψουμε πρόπολη, πρώτα τα μελίσσια μας και μετά εμείς, είναι τον Άυγουστο- Σεπτέμβριο που το νέκταρ έξω στο περιβάλλον είναι λίγο ως και καθόλου.Βέβαια χρειάζεται προσοχή στις λεηλασίες!
Πώς γίνεται η συλλογή;
Υπάρχουν στο εμπόριο ειδικές σίτες για την συλλογή πρόπολης και είναι όπως αυτή της φωτογραφίας παρακάτω.
Ή ακόμα και αυτοσχέδιες σίτες που βρίσκεις με το μέτρο σε καταστήματα με εργαλεία και σιδερικά και οι οποίες απότι ξέρω τις χρησιμοποιόυν οι υδραυλικοι...τώρα αν κάνω λάθος διορθώστε με!
Στα δεξιά βλέπουμε μια σίτα που την έχουν γεμίσει οι φίλες μας με πρόπολη.
Συνήθως οι σίτες αυτές τοποθετούντε στο πάνω μέρος της κυψέλης ανάμεσα στο καπάκι και στο πάτωμα  και το καπάκι παραμένει ελαφρός ανοιχτό ώστε να μπαίνει αέρας και φώς μέσα στην κυψέλη και να ανυσυχήσουμε τους κατοίκους της!Έτσι λοιπόν οι ανύσυχοι κάτοικοι της κυψέλης θα τρέξουν να μαζέψουν πρόπολη ώστε να σφραγίζουν όλα τα ανοίγματα της σίτας. ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Η διατομή στα ανοίγματα της σίτας θα πρέπει να είναι μικρή ώστε να αποτρέψουμε τυχόν λεηλάτριες μέλισσες να εισέλθουν στην κυψέλη.
Η παραγωγή της κυψέλης μας δεν ξεπερνάει τα 300 γραμ τον χρόνο.
Ο τρόπος τώρα που αποδεσμεύουμε την πρόπολη απο την σίτα είναι εύκολος! Αφού γεμίσει η σίτα με πρόπολη την αφαιρούμε  την σίτα και της δίνουμε ένα σχήμα κυλινδρικό, ύστερα την βάζουμε σε μια σακούλα και την σακούλα αυτή την τοποθετούμε στην κατάψυξή μας.Μετά απο εύλογο χρονικό διάστημα αφαιρούμε την σακούλα με την σίτα και κοπανάμε απο πάνω την σακούλα, όπως είναι κατεψυγμένη η πρόπολη. Από το κοπάνημα θα πέσει μέσα στην σακούλα, έτσι λοιπόν έχουμε καθαρή πρόπολη σε κομματάκια. Υπάρχει και ο τρόπος του να αφαιρούμε τα διάφορα κομμάτια πρόπολης που βάζουν οι μέλισσες στους κηρυθροφορείς αλλά είναι πιο δύσκολη διαδικασία γιατι μετά θέλει δαιχωρισμό αφού το προιόν αυτο δεν είναι καθαρή πρόπολη, αλλά πρόπολη με προσμίξεις!
Τώρα την πρόπολη μπορείς να την διαλύσεις μέσα σε αλκοολούχο δίαλυμα και να φτιάξεις βάμα πρόπολης ή απλα να καταναλωθεί αυτούσια μέχρι να μην κολάει στα δόντια.
ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ
Η φαρμακολογία της πρόπολης είναι πολύ μεγάλη.
Χρησιμοποιείται στην ωτο-ρινο-λαρυγγολογία για αντιμετώπιση αμυγδαλίτιδας,φαρυγγίτιδας,ρινίτιδας,ιγμορίτιδας, στην στοματολογία για την αντιμετώπιση στοματίτιδας, ουλίτιδας, οδοντικές μολύνσεις και στην δερματολογία.
Επίσης έχει μια αναισθητική ιδιότητα και επουλωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Αυξάνει τον μεταβολισμό και ευνοεί την επούλωση πληγών.


Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

ΜΕΛΙΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ

Ας ξεκινήσουμε απο την επικεφαλίδα...Μελισσοθεραπεία...και ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε την ένοιά της.
Μελισσοθεραπεία είναι η τέχνη και η επιστήμη που με ολιστικό τρόπο κάνει χρήση της μέλισσας και των προιόντων της, προληπτικά ή θεραπευτικά, για το καλό της υγείας των ανθρώπων.
Η πρώτη και σημαντικότερη προσφορά της μελισσοθεραπείας στον άνθρωπο είναι για προληπτικούς λόγους, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θεραπευτικούς σκοπούς, αφού άνω του 95% των υπαρχόντων ασθενειών μπορούν να βελτιωθούν και να θεραπευτούν απο την χρήση της.
Δεν είναι τυχαίο πως οι μελισσοκόμοι είναι απο τους πιο υγιείς ανθρώπους και δεν υποφέρουν ουτε απο αρθρητικές παθήσεις αλλά ούτε απο καρδιαγγιακές...και αυτό δεν το λέω εγώ αλλά δεκάδες μελέτες και έρευνες.
Ας πούμε λίγα λόγια για την ιστορία της μελισσοθεραπείας και την χρήση που έχουν κάνει αρχαίοι γνωστοί πολιτισμοί...
Η μέλισσα εμφανίστηκε στην γη πριν 50.000.000 χρόνια και είχε όλο τον χρόνο για να εξελιχθεί αυτή και τα προιόντα της.
Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν τα προιόντα της μέλισσας σε διάφορες συνταγές,ανάμεσά τους και η διατήρηση των νεκρών.
Επίσης οι αρχαίοι Ελληνες συνόδευαν το κρέας τους στα διάφορα συμπόσια με μέλι.
3000 χρόνια π.Χ υπάρχει επιγραφή των Σουμερίων με συνταγή για θεραπεία μολύνσεων του δέρματος και των έλκων, με μέλι.
























Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής χρησιμοποιούσε τα προιόντα της μέλισσας θεραπευτικά.
Οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν τα προιόντα της μέλισσας θεραπευτικά και υπάρχουν αρκετές συνταγές για την χρήση τους, απο το 200 π.Χ μέχρι το 1700 μ.Χ
1518-1593 Dr Li Shizhen περιγράφει 5 δράσεις που έχει το μέλι σαν φάρμακο: Αντιπυρετικό, δυναμωτικό, αποτοξινωτικό, αναλγητικό και ενυδατικό.
Το 1858 ο Dr X.W.Wolf  ένας ομοιοπαθητικός γιατρός απο το βερολίνο αναφέρει στο βιβλίο του τη χρήση του δηλητηρίου της μέλισσας για θεραπευτικούς σκοπούς.
Το 1935 ο Dr Bodog Beck  έγραψε το σημαντικό βιβλίο Bee Venom Therapy.
Ακόμα και σήμερα είναι το καλύτερο βιβλίο για την χρήση του δηλητηρίου θεραπευτικά.
Μετά το 1945 στην πρώην  Σοβιετική ένωση, στην Ρουμανία, στην Κίνα και σε πολλές άλλες χώρες ξεκινάει η επιστιμονική μελέτη των προιόντων της μέλισσας.
Εδώ και μερικά χρόνια, ένας γνωστός χειρούργος της Γαλίας,ο καθηγητής Μπερνάρ Ντεκάρτ, προιστάμενος σε πανεπιστιμιακό νοσοκομείο στην Λιμόζ, χρησιμοποίησε το μέλι σε ορισμένους ασθενής που νοσηλεύοταν στο τμήμα γαστρεντερολογίας ώστε να εξασφαλίσει την επούλοση των πληγών τους. Αγνοώντας τις συστάσεις των συναδέρφων τους, εξακουλούθισε επίμονα τις έρευνές του.
Οι εργασίες της ομάδας του υπήρξαν η βάση για μια διατριβή επι της αντιβακτηριακής ικανότητας του μελιού. Αποδεικνύει την πλήρη αποτελεσματικότητα του μελιού, μόνου η με αρωμέλια (μέλι με αιθέρια έλαια) σε δεκατέσσερις διαφορετικές πηγές βακτηρίων ανάμεσα στις πιο διαδεδομένες σε νοσοκομειακό περιβάλλον, περιλαμβανομένων και εκείνων που ανθίστανται στα χημικά αντιβοιοτικά.
Η τεχνική της εφαρμογής είναι πολύ απλή. Η πληγή καθαρίζεται προσεχτικά.Μετά ρίχνουν το μέλι, το απλώνουν και το σκεπάζουν με γάζα. Επενεργεί σε βάθος και η αποσμηκτική του δράση διαπιστώνεται με γυμνό οφθαλμό μέρα με τη μέρα:οι γάζες γίνονται όλο και πιο βρόμικες και η πληγή όλο και πιο καθαρή.Επιπλέον , τα αποτελέσματααυτής της "ήπιας ιατρικής" αποδεικνύονται πιο γρήγορα απο αυτά τυης χημικής ιατρικής!
Στην Κρεμόνα, Ιταλία, ένας άλλος γνωστός χειρούργος, ο Φράνκο Φεραμπόλι, εργάζεται στο τμήμα της τρυματολογίας, επι των ευεργετικών  αποτελεσμάτων της πρόπολης. Εγχέοντάς τη απευθείας στις πυορροούσες πληγές σταφυλοκόκκων ή στρεπτοκόκκων, τις οποίες κανένα αντιβιοτικό δεν μπορούσε να καταπολεμήσει, έσωσε τα μέλη ατόμων που ως μόνη λύση είχαν τον ακρωτηριασμό ή απειλούνταν με σηψαιμία.
Οι πρακτικές αυτές κρατήθηκαν κρυφές γιατί, διαφορετικά, η ιατρική ιεραρχεία θα τον εμπόδιζε να ασκεί την ιατρική.
Μήπως το χαμηλό κόστος αυτών των προιόντων αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη τους ή μήπως κρύβονται μεγάλα συμφέροντα φαρμακοβιομηχνιών που μας έχουν πείσει και εμάς και τους γιατρούς για την μοναδικότητα των φαρμάκων τους....Το συμπέρασμα δικό σας!


Τα παραδείγματα είναι πολλά και δυστυχώς στην Ελλάδα η μελισσοθεραπεία είναι σχετικά άγνωστη!


Θα ήθελα τα σχόλια σας σε αυτή την ανάρτηση και την γνώμη σας!

Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

ΑΣΚΟΣΦΑΙΡΩΣΗ


ΘΥΜΟΛΗ
ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ: Εμποτίζονται απορροφητικά χαρτιά (στυπόχαρτα και vetex)διαστάσεων 30x20 με αλκολικο διάλυμα θυμόλης.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Τα χρτιά να απομακρύνονται απο τις κυψέλες μετά απο ένα μήνα θεραπεία διαφορετικά επηρεάζεται αρνητικά ο γόνος, καθώς επίσης δεν πρέπει να τοποθετούντε στην κυψέλη όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Σχεδόν πλήρης θεραπεία
Βιβλιογραφία: Θρασυβούλου και συν. 1988


ΘΕΙΙΚΟΣ ΧΑΛΚΟΣ
ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ: 1γρ/κιλό σιρόπι.Τροφοδότηση 1/2 κιλό σιρόπι 4 φορές/7 μέρες
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Η ασθένεια εμφανίζεται σύντομα μετα την διακοπή της θεραπείας.Ο γόνος επηρεάζεται αρνητικά.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Μερική θεραπεία
Βιβλιογραφία: Θρασυβούλου και συν 1988


Youcoluck-A
TΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ: Έτοιμο σκεύασμα.Χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:Προκαλεί αναστάτωση του μελισσιού και πιθανόν θανάτους Βασιλισσών.Εγκεκριμένο στην Ιαπωνία.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Αποτελεσματικό
Βιβλιογραφία: Τawara 1991


Σορβικό οξύ και προπιονικό νάτριο
ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ:Απο 2γρ. σε 1 κιλό ζαχαροζύμαρο.Τροφοδοτούνται τα μελίσσια για 1 μηνα
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ :Δεν δημιουργεί προβλήματα στον γόνο
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Η προσβολή μειώνεται κατά 50%
Βιβλιογραφία: Nerson &Gochaner 1982


ΣΟΡΒΙΚΟ ΚΑΛΙ
ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ: 1γρ/κιλό σιρόπι.Τροφοδότηση 1/2 κιλό σιρόπι 4 φορές/7 μέρες.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Η ασθένεια εμφανίζεται σύντομα μετα την διακοπή της θεραπείας.Ο γόνος επηρεάζεται αρνητικά.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Θεραπεία σε ένα μήνα.
Βιβλιογραφία: Θρασυβούλου κ συν 1988


Μπενλειτ (Μπενομίλ)
ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ: 1 γρ/2 κιλα σιρόπι. Τροφοδότηση 1/2 κιλο σιρόπι 4φορές/7 ημέρες.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Η ασθένεια εμφανίζεται σύντομα μετα την διακοπή της θεραπείας.Ο γόνος δεν επηρεάζεται.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ:Περιορισμένη θεραπεία.
Βιβλιογραφία: Θρασυβούλου και συν. 1988


ΒΑΡΡΟΑ


Μαλάθειο
ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ: Α. σε μορφή σκόνης. Β.σε υγρή μορφή Γ. με υποκαπνισμό Δ.σε πλακάκια γύψου Ε. στην προτεινική τροφη.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Έχει υψηλή μελισσοτοξικότητα και προκαλεί θανάτους στις μέλισσες.Μη εγκεκριμένο.Δεν συνίσταται


Perizin Bayer
ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ: Διαλύεται σε νερό και ραντίζονται οι μέλισσες σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης.
ΠΑΡΑΤΗΣΡΗΣΕΙΣ:Εγεκριμένο. Δρα διασυστηματικά μέσα απο την αιμολέμφο της μέλισσας.Αποτελεσματικό (Ritter 1986)


Oξαλικό Οξύ
ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ: Στο σιρόπι, με ψεκασμό, με εξάχνωση.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:35γρ. Ο.Ο σε 1 λίτρο σιροπιού (1:1)Μόνο μια εφαρμογή.Μελίσσια χωρίς γόνο.Χρησιμοποιείται στην βιολογική μελισσοκομία.


Tak-Tic (amitraz)
ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ: Α. Με ψεκασμό Β. Με υποκαπνισμό
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Αποτελεσματικό για την τραχειακή ακαρίαση.Γρήγορα διασπάται στο μέλι. Μη εγκεκριμένο. Δεν συνιστάται.


Apistan Sandoz
ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ: Σε κάθε μελίσσι 10 πλαισίων τοποθετούνται δυο πλαστικές ταινίες.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Εγκεκριμένο.Αποτελεσματικό, εύκολο στην χρήση.


Μαυρικ
ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ:Α. Μ ε ραντισμό Β.εμποτισμένο σε νοβοπάν
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Έχει την ίδια δραστική ουσία με το Αpistan.


ΓΑΛΑΚΤΙΚΟ ΟΞΥ
ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ: Γίνεται 15% διάλυμα και ψεκασμός την άνοιξη και το φθινόπωρο.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Η αποτελεσματικότητα την άνοιξη είναι >60% και το φθινόπωρο >90%. Προτίνεται στην βιολογική μελισσοκομία.


Apitol Ciba-Geigy
ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ: Διλύεται σε σιρόπι και ραντίζεται πάνω στις μέλισσες ή στο μεσοδιάστημα των πλαισίων σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Εγκεκριμένο.Δρα διασυστηματικα μέσα απο την αιμολέμφο της μέλισσας. Χαμηλή μελισσοτοξικότητα.Αποτελεσματικό (Σαντάς& Λαζαράκης,1990)


ΤΡΑΧΕΙΑΚΗ ΑΚΑΡΙΑΣΗ


Folbex-VA
ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ: Καίγονται 8 καπνογόνες ταινίες, μια ανά 7 ημέρες.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Δεν επηρεάζεται αρνητικά ο γόνος ή οι αποδόσεις.Αποτελεσματικό θεραπεία εως 84%


Aμιτράζ
ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ: Καπνογόνες ταινίες
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Ικανοποιητική έως πλήρης απωθητική και ακαρεοκτόνος δράση.


Μενθόλη
ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ: Α. σε κρυσταλική μορφή το Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο Β. Στερεοποιημένη σε τρυβλίο
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή μελιού. Πλήρης θεραπεία


Φορμικό οξύ (Μυρμηκικό)
ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ: Σκληρό χαρτί διαστάσεων 30x20cm εμποτίζεται με 22γραμ οξέος (65%).Τοποθετείται στον πυθμένα για 24 ώρες.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Μετά απο δύο επεμβάσεις η αποτελεσματικότητα είναι 90%


Ζαχαροζύμαρο με φυτικό λίπος
ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ: Δυο μέρη ζάχαρη και ένα μέρος φυτικό λίπος. Παραμένει μέχρι 5 μήνες στην κυψέλη.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Το άκαρι δεν αναγνωρίζει τις νεαρές μέλισσες.


Apitol
ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ: Σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεισ στο σιρόπι.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Αποτελεσματικότερο στα μέτρια προσβεβλημένα μελίσσια και λιγότερο στα βαριά. Σημαντική μείωση της προσβολής.


βιβλιογραφία: ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΘΡΑΣΥΒΟΎΛΟΥ


Οι ασθένειες των μελισσών δεν επηρεάζουν τον άνθρωπο!






Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ

Σήμερα στην μελισσοπτήση θα σας πούμε πως θα κάνετε τους παραδοσιακούς λουκουμάδες με μέλι. Μια συνταγή αρκετά εύκολη και γρήγορη
Υλικά:
  • 2 κούπες αλεύρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1-2 βανίλιες
  • νερό τόσο όσο να γίνει ένας αρκετά σφιχτός χυλός, πιο παχύρευστος από μέλι
  • λάδι για το τηγάνισμα
  • μέλι, τριμμένα καρύδια και κανέλα
Εκτέλεση:
  • Στο μίξερ χτυπάμε τα υλικά εκτός από το μέλι, τα καρύδια και την κανέλα, προσθέτοντας ανάλογα αλεύρι ή νερό ώστε να έχουμε τον κατάλληλο χυλό-ζύμη
  • Σε μια βαθειά κατσαρολίτσα βάζουμε το λάδι να κάψει αρκετά
  • Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε μια κουταλιά από τον χυλό και με τον αντίχειρα την ρίχνουμε γρήγορα μέσα στο λάδι
  • Έτσι θα δημιουργηθεί το γνωστό μπαλάκι λουκουμάς
  • Με μία τρυπητή κουτάλα βγάζετε τους έτοιμους λουκουμάδες και ετοιμάζεται τους υπόλοιπους
  • Κάθε παρτίδα την περιχύνετε με μέλι, κανέλα και τριμμένα καρύδια
Για να είστε σίγουροι ότι το λάδι είναι στην σωστή θερμοκρασία, κάνετε το εξής τεστ: Αν με την πρώτη κουταλιά, ο χυλός δεν ανεβεί αμέσως στην επιφάνεια τότε πρέπει να το αφήσετε λίγο ακόμα.
Γίνονται πεντανόστιμοι και καθόλου λαδεροί.
Το μυστικό είναι ότι όσο πιο σφιχτή ζύμη κάνετε τόσο πιο στρογγυλοί και γεμάτοι θα είναι οι λουκουμάδες σας.





(ΑΣΤΕΙΟ) ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟΡΥΠΑΝΤΙΚΟ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ....

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ!