Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Σακόμορφη Σηψιγονία και Νοσεμίαση

ΣΑΚΚΟΜΟΡΦΗ ΣΗΨΙΓΟΝΙΑ

ΑΙΤΙΟ:
Ο ιός της σακκόμορφης σήψης του γόνου.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:
Διάσπαρτος γόνος.Η προνύμφη πεθαίνει πριν προλάβει να μεταμορφωθεί. Η νεκρή προνύμφη παραμένει στο κελί όρθια, το κεφάλι της είναι ανασηκωμένο και μοιάζει με γόνδολα.Έχει σκληρό περίβλημα αλλά το εσωτερικό της είναι υδαρές. Τελικά η προνύμφη ξηραίνεται, μαυρίζει και σχηματίζει λέπι.

ΠΡΟΛΗΨΗ -ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Δεν υπάρχει κανένα σκεύασμα που να περιορίζει την αρρώστια.Το μελίσσι αντιμετωπίζει την ασθένεια απο μόνο του.
Απομάκρυνση των προσβεβλημένων κυρηθρών περιορίζει για κάποιο χρονικό διάστημα την ωοτοκία.

ΝΟΣΕΜΙΑΣΗ

ΑΙΤΙΟ:
Το πρωτόζωο παράσιτο Νosema apis.Αν και ως ζωικός οργανισμος αυτό αποτελεί εχθρό των μελισσών, εξετάζεται εδώ στις ασθένειες.

πως φαίνεται στο μικροσκόπιο.









ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:
Το πρωτόζωο αυτό καταστρέφει το στομάχι της μέλισσας.Λόγω της προσβολής αυτής, το στομάχι δεν λειτουργεί σωστά, οι μέλισσες συχνά εμφανίζουν διάροια και έστσι δεν αφήνουν τα περιττώματα τους έξω απο την κυψέλη αλλά λερώνουν με αυτά της κυρήθρες, τα τοιχώματα, τον πυθμένα και την είσοδο της κυψέλης.


Κυψέλη προσβεβλημένη!









Οι άρρωστες μέλισσες δεν μπορούν να πετάξουν, σέρνωνται μπροστά στη κυψέλη και συχνά πεθαίνουν.
Η ακριβής διάγνωση γίνεται μόνο με μικροσκοπική εξέταση των περιττωμάτων ή άρρωστων μελισσών. Στο μικροσκόπιο εμφανίζονται τα χαρακτηριστικά ωοειδή σπόρια του παρασίτου.Με αυτά τα σπόρια η ασθένεια μεταδίδεται εύκολα με τις τροφοδοτήσεις των μελισσιών (μέλι,γύρη,γυρεόπιτες, πίτες με μέλι), τα εργαλεία, τη λεηλασία, την παραπλάνηση κ.α

ΠΡΟΛΗΨΗ -ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Μέτρα προφύλαξης αποτελούν το ξεχειμώνιασμα δυνατών μελισσιών με κατάλληλες προμήθειες (οχι μέλι απο μελιτώματα), αποφυγή υγρών τοποθεσιών, απολύμανση του μελισσοκομικού υλικού κ.α.
Δεν υπάρχουν εγκεκριμένα σκευάσματα για την αντιμετώπιση της νοσεμίασης.

2 σχόλια: