Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ



Αϋπνία: Πολύ αποτελεσματικά για την καταπολέμηση της αϋπνίας είναι τα αφεψήματα τίλιου ή χαμομηλιού, τα οποία μπορείτε να γλυκάνετε με μια κουταλιά μέλι και να πιείτε ένα φλιτζάνι πριν από το βραδινό ύπνο. Το χαμομήλι και το τίλιο, όπως και το μέλι, λειτουργούν ως ήπια κατασταλτικά και χαλαρωτικά για το νευρικό σύστημα. Εναλλακτικά μπορείτε να ανακατέψετε δύο κουταλιές της σούπας μέλι με ένα κουταλάκι του καφέ μηλόξιδο.
επιχείλιος έρπης


αύθα
Άφθες και επιχείλιος έρπης: Το μέλι με την προσθήκη αλκοόλ (1 κουταλιά μέλι και 1 κονιάκ, ουίσκι κλπ) αποτελεί ένα φυσικό απολυμαντικό στόματος για τις άφθες για καθημερινές πλύσεις. Αυτό βοηθάει στην υγιεινή του στόματος και κυρίως των ούλων αλλά και στην καταπολέμηση του επιχείλιου έρπητα. Επίσης το μέλι σε συνδυασμό με κάποια βότανα (υπερικό, καλέντουλα ή άρτιο) καταπολεμούν το έκζεμα και τους ερεθισμούς του δέρματος. Μπορείτε να φτιάξετε ένα αφέψημα (20γρ αποξηραμένο φυτό σε 500 ml νερό), στο οποίο προσθέτετε μια κουταλιά της σούπας μέλι για κάθε φλιτζάνι και με το μείγμα κάνετε κομπρέσες στην ερεθισμένη περιοχή.
Βήχας: Ζεστό γάλα με μέλι είναι μια παλαιά αποτελεσματική συνταγή που καταπραΰνει το βήχα και ανακουφίζει τον πόνο στο λαιμό.
Δυσκοιλιότητα: Πολύ αποτελεσματικό είναι το αφέψημα χαμομηλιού με μέλι, καθώς το χαμομήλι σε συνδυασμό με το μέλι αποτελεί δραστικό υπακτικό.
Κρυολόγημα: Ιδιαίτερα ευεργετικά για την καταπολέμηση των κρυολογημάτων είναι τα αφεψήματα φασκόμηλου, μέντας, αγγελικής, αλθαίας, αγριοτριανταφυλλιάς και χαμομηλιού επειδή τα φυτά αυτά συγκεντρώνουν αποχρεμπτικές, αντισηπτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες. Βράζετε 2 πρέζες φύλλα και λουλούδια για κάθε φλυτζάνι νερό επί 5 λεπτά. Στραγγίζετε, προσθέτετε μέλι και πίνετε το ρόφημα ζεστό. Επαναλαμβάνετε τη δοσολογία 3 φορές την ημέρα μετά το φαγητό.
Πονόλαιμος: Το «δίδυμο» μέλι – λεμόνι κάνει θαύματα. Βράζετε ένα ολόκληρο λεμόνι σε χαμηλή φωτιά για 10’ περίπου. Στίψτε και βάλτε το χυμό του λεμονιού σε ένα μεγάλο ποτήρι, προσθέτοντας 1 φλυτζάνι μέλι. Ανακατέψτε καλά και πιείτε το σε 2-4 δόσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό θα αναστείλει τον πόνο κυρίως γιατί το λεμόνι διαθέτει αντισηπτικές ιδιότητες, ενώ το μέλι, χάρης στη μαλακτική και αντιβιωτική του δράση βοηθά στην ίαση. Διατηρείται σκεπασμένο, εκτός ψυγείου.
Ρινορραγία: Αν μετά τη ρινορραγία το δέρμα (κάτω και γύρω από τη μύτη) είναι ερεθισμένο και νιώθετε φαγούρα, ανακατέψτε 2 κουταλάκια μέλι με δύο κουταλάκια αλεύρι και λίγο νερό και απλώστε το μείγμα στην ερεθισμένη περιοχή. Η φαγούρα και ο ερεθισμός θα υποχωρήσουν.


Στρες: To παραδοσιακό γιατροσόφι γάλα με μέλι είναι ιδανικό σε τέτοιες περιπτώσεις. Το ζεστό γάλα ηρεμεί, ενώ το μέλι, πλούσιο σε υδατάνθρακες, τονώνει τον οργανισμό.
Πληγές και εγκαύματα: Στο μέλι συναντάται ένα ένζυμο που διαρκώς ελάχιστες ποσότητες υπεροξειδίου του υδρογόνου. Η ένωση αυτή δρα σαν αντιβιοτικό. Οι βοτανολόγοι υποστηρίζουν ότι λίγο αγνό μέλι βοηθά την πληγή να επουλωθεί, χωρίς να αφήνει σημάδι, με την προϋπόθεση όμως ότι η πληγή δεν είναι πολύ βαθιά και δεν αιμορραγεί.
Το μέλι συνιστάται επίσης και σε ήπια εγκαύματα. Λίγες σταγόνες που θ’ απλώσετε δύο-τρεις φορές στην προσβεβλημένη περιοχή, είναι αρκετές για να καταπραΰνουν τον πόνο και να επιταχύνουν την ανάρρωση.


Κράμπες και λόξιγκας: Αν έχετε συχνά κράμπες στα πόδια, μπορείτε να τις καταπολεμήσετε καταναλώνοντας δύο κουταλάκια του καφέ μέλι σε κάθε γεύμα. Οι κράμπες θα υποχωρήσουν μετά τη θεραπεία μιας εβδομάδας.
Επίσης, ένα κουταλάκι του καφέ μέλι βοηθάει στην αντιμετώπιση του ενοχλητικού λόξυγκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου