Σελίδες

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ


Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν τέσσερις νέους ιούς που έχουν εισχωρήσει σε μέχρι τώρα υγιείς αποικίες μελισσών, μια ανακάλυψη που μπορεί να ρίξει φως στο μυστήριο του γιατί οι μέλισσες πεθαίνουν μαζικά σε πολλά μέρη του κόσμου.
Οι μέχρι τώρα άγνωστοι ιοί εντοπίστηκαν έπειτα από δεκάμηνη μελέτη μελισσοκομικών εγκαταστάσεων, που περιλάμβαναν περισσότερες από 70.000 κυψέλες. Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί 27 ιοί μελισσών που μπορεί να αποτελούν την αιτία για την μαζική καταστροφή των μελισσιών.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιοχημείας και βιοφυσικής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο Τζόε Ντε Ρίσι, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό PLοS ONE, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, εκτιμούν ότι για τους θανάτους των μελισσών πρέπει να φταίνε περισσότερες από μία αιτίες. Πιο πιθανό θεωρείται ότι ένας συνδυασμός ιών και βακτηρίων, παρασιτοκτόνων, κακής διατροφής και επιπτώσεων των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στο περιβάλλον έχουν παίξει ρόλο στην μείωση των μελισσών διεθνώς.
Οι πληθυσμοί των μελισσών υπολογίζεται ότι, κατά τα τελευταία χρόνια, έχουν μειωθεί κατά 10% έως 30% στην Ευρώπη, περίπου 30% στις ΗΠΑ και έως 85% στην Μέση Ανατολή, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ.

Οι μέλισσες θεωρούνται ζωτικές όχι μόνο για το μέλι τους, αλλά για τον ευρύτερο ρόλο τους στην παγκόσμια γεωργία, καθώς γονιμοποιούν περισσότερες από 100 καλλιέργειες (που αντιστοιχούν περίπου στο ένα τρίτο της κατανάλωσης τροφίμων από τους ανθρώπους).

Η νέα έρευνα δεν κατέληξε σε οριστικό συμπέρασμα για την εξαφάνιση των μελισσών, όμως εξακρίβωσε ότι ακόμα και στις υγιείς μέλισσες ζουν πολλοί και άγνωστοι μέχρι τώρα ιοί, καθώς επίσης βακτήρια, μύκητες και άλλα παράσιτα. Η μελέτη αποκάλυψε ότι ακόμα και στα κύτταρα των υγιών μελισσών υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια κύτταρα ιών. Παρά την παρουσία αυτών των παθογόνων μικροοργανισμών όμως, οι μέλισσες μπορεί να παραμένουν υγιείς για πολλά χρόνια.
(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου