Σελίδες

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ


ΣΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΑΤΟΜΩΝ, ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ, ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΠΩΣ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ, ΟΙ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ Ή Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΕΚΤΡΙΩΝ, ΠΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ ΤΙΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΡΙΒΕΣ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ.

Η ΧΗΜΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΙΚΙΑΣ
Οι εργάτριες αναγνωρίζονται μεταξύ τους χάρη στα συστατικά της επιδερμίδας τους που είναι κοινά στην αποικία τους και αποτελούν έναν πραγματικό γραμμωτό κώδικα.Οι μέλισσες φρουροί, που βρίσκονται στην είσοδο της κυψέλης, επιθεωρούν με τις κεραιές τους κάθε μέλισσα που έρχεται.Αν ο γραμμωτός κώδικας δεν αντιστοιχεί σε εκείνον της αποικίας τους, τότε την διώχνουν (εκτός των περιπτώσεων όπου μια συλλέκτρια  που έχει παραπλανηθεί και είναι γεμάτη με νέκταρ τότε της επιτρέπουν να περάσει καθότι υπάρχει συμφέρον για την αποικία!)Το σύστημα αυτό παίζει σημαντικό ρόλο κατα της περιόδους λιμού ή ελλειψης τροφής, οπότε οι μέλισσες έχουν την τάση να λεηλατούν άλλα μελίσσια.Η μη ύπαρξη αυτού του συστήματος αναγνώρισης θα ισοδυναμούσε με καταστροφή της αποικίας.

Οι μέλισσες χρησιμοποιούν πολλά ερεθίσματα για την επικοινωνία τους τα οποία χωρίζοναται σε απτικά,χημικά και δονητικά.
Τα απτικά ερεθίσματα γίνονται αντιληπτά απο τις κεραίες και επιτρέπουν στην μέλισσα να εντοπίζει την θέση των άλλων μελισσών, αλλά χρησιμοποιούντε επίσης και για άλλες δραστηριότητες όπως είναι η ανταλαγή τροφών (τροφάλαξη).

Οι φερομόνες: κάθε μέλισσα μπορεί να εκρίνει χημικές ουσίες απο διάφορα σημεία του σώματος τους και για διαφορετικό σκοπό κάθε φορά, που όταν γίνονται αντιληπτές απο τις άλλες μέλισσες της αποικίας θα τους προκαλέσουν μια συγκεκριμένη αντίδραση.Τα χημκά αυτά μέσα ονομάζονται φερομόνες και προκαλούν άμεσες αντιδράσεις στις μέλισσες, όπως η υπεράσπιση της αποικίας,η αναστολή ωοτοκίας απο τις εργάτριες (λόγω της ύπαρξης βασίλισσας)κ.α.
Οι γόνοι με την σειρά τους εκπέμπουν και αυτοί φερομόνες όπου επιτρέπουν στις εργάτριες να εκτιμήσουν την ηλικία τους, την κάστα τους και τις ανάγκες τους.
Οι εργάτριες εκρίνουν διαφορετικές φερομόνες, οι οποίες εκρίνονται απο τους σιαγονικούς αδένες, τον αδένα του δηλητηρίου, το αδένα nasanof και βοηθούν αντίστοιχα στην στρατολόγηση στρατιωτών για την υπεράσπιση της απικοίας, στην στοχοποίηση του εχθρού καθώς και για προσανατολισμό κατα την διάρκεια  σμηνουργίας.

To βέλος δείχνει τον αδένα nasanof











ΟΙ ΧΟΡΟΙ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ
  • ΚΥΚΛΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ  εκτελείται απο τις συλλέκτριες επι των πλαισίων, οι οποίες έχουν εντοπίσει μια πηγή τροφής σε αποόσταση μικρότερη των 80 μέτρων απο την κυψέλη.
Κάνουν μικρές κυκλικές κινήσεις αλλάζοντας κατεύθυνση κάθε 2 με 3 κύκλους.Παρακουλουθούνται απο τις υπόλοιπες συλλέκτριες οι οποίες τις αγγίζουν με τις κεραίες τους.Η συλλέκτρια μπορεί επίσης να μεταδόσει με τροφάλαξη το νέκταρ που έχει συλλέξει για να τις ενημερώσει για την ποιότητα του νέκταρος καθώς επίσης να μεταδόσει την μυρωδιά του φυτού με την οποία ειναι διαποτισμένη.
Το πόσο ζωηρος θα είναι ο χορός έχει να κάνει με την συγκέντρωση σακχαρων που έχει το νέκταρ που ανακάλυψαν οι συλλέκτριες.
  • Ο ΜΙΚΤΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο συγκεκριμένος χωρός πληροφορεί τις μέλισσες για την απόσταση, την κατεύθυνση και την ποιότητα των διαθέσιμων αποθεμάτων που υπάρχει έξω στο περιβάλλον.Μόλις εντοπίσουν την λεία τους σε απόσταση μεγαλύτερη των 80 μέτρων απο την κυψέλη, οι συλλέκτριες εκτελούν έναν χορό σε οκτάρια  πάνω στα πλαίσια της κυψέλης.Η κατεύθυνση της φιγούρας του οχτώ δείχνει πού βρίσκεται η τροφή σε σχέση με τον ήλιο.Αν προσανατολίζεται προσ τα πάνω, η τροφή βρίσκεται προσ την κατεύθυνση του ήλιου.Προς τα κάτω, στην αντίθετη κατεύθυνση του ήλιου.Η γονία που σχηματίζει η φιγούρα του οχτώ σε συνάρτηση με την κατακόρυφο που αντιστοιχεί στο σημείο όπου βρίσκεται η τροφή, σε σχέση με την γωνία που σχηματίζει ο ήλιος με την κυψέλη.


Μόλις διατρέξουν το ευθύγραμμο τμήμα του μικτού χορού, οι συλλέκτριες αρχίζουν να χορεύουν σε ημικύκλια. Όσο περισσότεροι κύκλοι γίνονται ανα δευτερόλεπτο, τόσο πιο πολύ απέχει η κυψέλη απο την τροφή.Η συχνότητα των κυκλικών κινήσεων είναι αντιστρόφως ανάλογη της απόστασης: εννέα με δέκα κύκλοι το  αναλογούν σε μια απόσταση 100 μέτρων, δυο κύκλοι αναλογούν σε 5 χιλιόμετρα.

δείτε ένα βιντεάκι παρακάτω για τον μικτό χορό



Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΔΟΝΗΣΕΩΝ (της κοιλιάς)
Ο συγκεκριμένος χορός επιτρέπει στις συλλέκτιες ανάλογα με την ποσότητα νεκταροέκρισης στο περιβάλλον, να στρατολογήσουν άλλες εργάτριες για την συλλογή τροφής.


βιβλιογραφία:σύγχρονη μελισσοκομία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου