Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Φαρμακευτικά μανιτάρια για έξτρα εισόδημα


Εξτρα εισόδημα υπόσχεται η καλλιέργεια φαρμακευτικών μανιταριών πάνω σε κορμούς δέντρων, τα οποία είναι περιζήτητα στις αγορές του εξωτερικού, όχι μόνο για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, αλλά και για τα ιδιαίτερα γαστρονομικά τους χαρακτηριστικά.

Φαρμακευτικά μανιτάρια για έξτρα εισόδημα
Εξτρα εισόδημα υπόσχεται η καλλιέργεια φαρμακευτικών μανιταριών πάνω σε κορμούς δέντρων, τα οποία είναι περιζήτητα στις αγορές του εξωτερικού, όχι μόνο για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, αλλά και για τα ιδιαίτερα γαστρονομικά τους χαρακτηριστικά.
Μια εναλλακτική καλλιέργεια με την οποία μπορούν να αξιοποιηθούν ορεινές δασικές εκτάσεις με κατώτερης ποιότητας ξυλεία που μένει εντελώς ανεκμετάλλευτη.
Κορμοί δέντρων βάρους 3,5 τόνων, η αξία των οποίων σαν καυσόξυλα δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ, μπορούν να δώσουν καθαρό εισόδημα από την παραγωγή και πώληση φαρμακευτικών μανιταριών της τάξης των 4.000 ευρώ.
Η καλλιέργεια μανιταριών σε τεμάχια βλαστών δένδρων είναι μία πολύ παλιά μέθοδος που αναπτύχθηκε στην Ασία πριν από 2.000 χρόνια. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σήμερα σε πολλά μέρη του κόσμου για την παραγωγή φαρμακευτικών μανιταριών, όπως είναι τα μανιτάρια λεντινούλα και γανόδερμα. Είναι μία σχετικά απλή μέθοδος που δεν απαιτεί από εκείνον που την εφαρμόζει μεγάλα κεφάλαια και ειδικές γνώσεις. Μάλιστα, με τη μέθοδο αυτήν μπορούν να καλλιεργηθούν και άλλα είδη μανιταριών, κυρίως τα πλευρώτους.
ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Κορμοί δέντρων βάρους 3,5 τόνων, η αξία των οποίων σαν καυσόξυλα δεν υπερβαίνει τα 150 €, μπορούν να δώσουν καθαρό εισόδημα απο την παραγωγή και πώληση φαρμακευτικών μανιταριών της τάξης των 4000€.
H καλλιέργεια των μανιταριών αυτών γίνεται με εμβολιασμό στους κορμούς των δένδρων.Συνήθως δημιουργούνται τρύπες, τοποθετείτε το μυκήλιο του μανιταριού και στην συνέχεια σφραγίζονται.
Η διάρκεια που πρέπει να περιμένει κανείς μεταξύ του εμβολιασμού και της παραγωγής είναι δύσκολο να προβλεφθεί.Η διάρκεια αυτή  ποικίλλει ανάλογα με το είδος του μύκητα, τις κλιματικές συνθήκες, τα είδη των δένδρων που χρησιμοποιούνται κ.λπ
Για την έναρξη της παραγωγής μανιταριών, υπολογίζεται μία περίοδος 6-12 μηνών, ενω η συγκομιδή γίνεται την άνοιξη και το φθινόπωρο.
Σε σχέση με την καλλιέργεια του μύκητα σε διάφορα υποστρώματα (ρύζι, πριονίδια, άχυρα)σε ελεγχόμενο περιβάλλον, η καλλιέργεια του μυκηλίου σε κορμούς ξύλου προσφέρει τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα, όπως:
  • Δεν απαιτεί σημαντικά κεφάλαια για την καλλιέργεια.
  • Το κόστος των ημερομισθίων κατα την φάση της συντήρησης είναι μικρό
  • Το κόστος της ενέργειας είναι μηδενικό.
  • Τα μανιτάρια που παράγονται με αυτή τη μέθοδο έχουν μια ιδιαίτερη γεύση.
  • Αξιοποιείται η ξηλεία χαμηλής εμπορικής αξίας με την παραγωγή μανιταριών υψηλής αξίας.
Έχει όμως η μέθοδος αυτή μερικά μειονεκτήματα, όπως:
  • Δεν έχει μεγάλη παραγωγικότητα
  • Δεν είναι εύκολο να διασφαλισθεί μια σταθερή παραγωγή μανιταριών κατα την διάρκεια των ετών.
  • Η παραγωγή επηρεάζεται απο τις κλιματικές μεταβολές αλλά και απο την επίδραση βιολογικών παραγόντων (έντομα, ανταγωνιστικοί μύκητες).
  • Η καλλιέργεια με κορμούς ξύλου σε ελεγχόμενο περιβάλλον δίνει καλύτερα αποτελέσματα απο την καλλιέργεια τους στο δάσος.
Τα νωπά μανιτάρια διατηρούνται για μια μικρή διάρκεια, δηλαδή μερικές ημέρες εως μια εβδομάδα.Μετά τη συγκομιδή τους τα μανιτάρια πρέπει να ψύχονται στους (1-2βαθ C) το ταχύτερον δυνατόν.

Απόσπασμα απο αφιέρωμα της εφημερίδας "το έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου