Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑ

ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΑ
ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ 
ΧΑΣΕΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΜΑΣ ΚΑΘΙΣΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΙΣΣΙ ΜΑΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ!

Σμηνουργία είναι μια φυσική εξέλιξη  σ'ένα μελίσσι, απαραίτητη διαδικασία για την διαιώνιση του μελισσιού.
Όμως για τους μελισσοκόμους είναι τόσο ευχάριστο αυτο το φαινόμενο?
Μάλλον όχι και αυτό γιατί:
α)Τα μελίσσια χάνουν ενα μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους, που κυμαίνεται απο 30-70%, καθ'ότι η σμηνουργία μπορεί να συνεχιστεί και μετά τον πρώτο αφεσμό και να έχουμε και δεύτερο και τρίτο!
β)Τα αποθέματα του μελισιού που σμηνουργεί λιγοστεύουν καθότι οι μέλισσες που φέυγουν πέρνουν μαζί τους μεγάλη ποσότητα μελιού με αποτέλεσμα το μελίσσι που μένει πίσω να δυσκολέυεται να αναπληρώσει τις απώλειες τροφής!
γ) Κατα την περίοδο της σμηνουργίας απαιτείται αρκετός χρόνος για να μην χαθούν μελίσσια γεγονός που αυξάνει το κόστος παραγωγής.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑ
Α)Περιορισμένος Χωρος
Β)Γηρασμένη βασίλισσα
Γ)Προδιάθεση για σμηνουργία
ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑΣ
Α) Άυξηση του χώρου του μελισσιού: Ο χώρος αυξάνεται με προσθήκη κτισμένων ή άκτιστων κηρηθρών καθώς επίσης και ορόφων.Οι άκτιστες  κηρήθρες τοποθετούνται,όταν υπάρχει νεκταροέκριση, αμέσως μετά τον γόνο,πρίν απο τα πλαίσια γύρης και του μελιού. Δεν παρεμβάλλονται ποτέ ανάμεσα στα πλαίσια του γόνου, γιατί τότε προκαλούν την σμηνουργία αντί να την προλαμβάνουν.Αντίθετα οι κτισμένες κηρήθρες μπορούν να τοποθετηθούν και μεταξύ των πλαισίων γόνου και μάλιστα σε εποχή που η νεκταροέκριση είναι περιορισμένη.
Για να ξεκινήσει η σμηνουργία σε ένα μελίσσι πρέπει ο γόνος να καλύπτει πανώ απο το 80% του συνολικού χώρου της γονοφωλιάς, γι'αυτό χρησιμοποιούντε χτισμένες κερήθρες που τοποθετούντε στην γονοφωλία.
Στα μελίσσια που ο πληθυσμός φτάνει τα 9-10 πλαίσια  και ο γόνος τα 6-7, τοποθετείται δεύτερο πάτωμα.
Σε μελίσσια που είναι δυνατά και ο κίνδυνος σμηνουργίας μεγάλος, τότε στον κάτω όροφο αφήνεται η βασίλισσα με ένα πλαίσιο γόνου,συμπληρώνεται με κενές κηρήθρες και όλτα τα υπόλοιπα πλαίσια με τον πληθυσμό τους μεταφέρονται σε  σε ένα δεύτερο   πάτωμα, όπου μεταξύ των πατωμάτων παρεμβάλεται βασιλικό διάφραγμα επάνω από το οποίο δημιουργείται μια είσοδος.
B)Αντικατάσταση γερασμένων βασιλισσών
Όσο πιο γερασμένη είναι μια βασίλισσα τόσο μεγαλύτερη τάση για σμηνουργία έχουμε, λόγω της μειώμένης έκρισης σε φερομόνες σε σχέση με τις νέες.Μάλιστα έχει βρεθεί ότι  μελίσσια με βασίλισσες της χρονίας  παραγωγής τους δύσκολα σμηνουργούν
Γ) Τεχνητοί αφεσμοί  πρίν απο την σμηνουργία:
Πρίν απο την σμηνουργία τα μελίσσια χωρίζονται και αναπτύσσονται ξεχωριστά και συνενώνονται εκ των υστέρων.
Δ) Περιορισμός της θερμοκρασίας γύρω απο την κυψέλη: οι κυψέλες βάφονται ανοιχτά χρώματα και υπάρχει πάντα επαρκείς αερισμός στην κυψέλη.
Ε) Αλλαγή θέσης των δυνατών με τα αδύνατα μελίσσια
Απο την στιγμή που θα εμανιστούν τα πρώτα βασιλικά κελία σμηνουργίας, τα οποία εντοπίζονται στο κάτο μέρος των πλαισίων και αυτο για να μην τα εντοπίζει η υπάρχουσα βασίλισσα και τα καταστρέφει, ο μελισσοκόμος πρέπει να έχει το νου του και να επιθεώρει ένα προς ένα ολα τα πλαίσια και να καταστρέφει τα βασιλικά κελιά σμηνουργίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου