Σελίδες

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ part1

Ενα αφιέρωμα στα μελισσοκομικά φυτά του καλοκαιρού και στα διάφορα γνωρίσματα που έχουν, με φωτογραφικό υλικό, που θα ολοκληρωθεί σε δυο μέρη.

ΒΑΜΒΑΚΙ





Η έκκριση νέκταρος από το άνθος του βαμβακιού ξεκινά μερικές ώρες μέχρι και ημέρες πριν να ανοίξει το άνθος και σταματά όταν τα πέταλα αλλάξουν χρώμα και απο άσπρα γίνουν ροδοκόκκινα.Η νεκταροέκριση ευνοείται απο ήπιο καιρό με θερμοκρασίες απο 25-35 βαθμ και υψηλή εδαφική υγρασία.
Οι μέλισσες μαζε'υουν μεγάλες ποσότητες μελιού απο τα εξωανθικά νεκτάρια που εκρίνουν νέκταρ για 2,5 με 3 εβδομάδες τον Άυγουστο.Η γύρη του βαμβακιού δεν προσελκύει ιδιαίτερα τις μέλισσες, ενώ το μέλι κρυσταλώνει πολύ ευκολα!  Μεγάλο πρόβλημα για τις μέλισσες είναι είναι οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα υψηλής μελισσοτοξικότητας που γίνονται στο βαμβάκι κατα την περίοδο της ανθοφορίας.

ΑΓΡΙΟΣΟΥΣΑΜΙΑ

Μικρό ποώδες φυτό με άσπρα ευωδιαστά άνθη που φυτρώνει σε χέρσα εδάφη και σε θερισμένα σιτηρά, κατα την διάρκεια του Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου .Δίνει νέκταρ και γύρη.






ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ
Δασικό δένδρο με μεγάλη εξάπλωση  στην ορεινή χώρα.Κατά το μήνα Ιούλιο, δίνει μελιτώδεις εκκρίσεις και τα μελίσσια αποθηκεύουν  ποσότητες μελιού.Τ μέλι της βελανιδιάς ή "δένδρου", έχει σκοτεινό χρώμα και κρυσταλώνει δύσκολα!
Η απουσία γύρης σταματάει την ανάπτυξη των μελισσιών.Αν δεν υπάρξει μια ανθοφορία εκ των υστέρων γυρεοδοτική όπως της ερείκης τα μελίσσια μπορεί να καταρεύσουν κατα την διάρκεια του χειμώνα.













ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ
Ανθίζει τέλη καλοκαιριού με φθινόπωρο και δίνει ικανοποιητική ποσότητα νέκταρος καθώς και γύρη.
Η εντατική εκμετάλευση του γλυκάνισου προκαλεί μερικά προβλήματα στα μελίσσια...1)Λόγω της εντατικής συλλογής νέκταρος μλοκάρεται ο γόνος και 2) φθείρονται οι συλλέτριες μέλισσες. Λόγω των προβλημάτων αυτών τα μελίσσια που μεταφέρονται αποι τον γλυκάνισσο στα πεύκα  αποτυγχάνουν και δημιουργείται πρόβλημα για την μετέπειτα διαχείμαση τους.



ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ

Το δενδρολίβανο κατατάσεται στα φυτά που δίνουν μεγάλη ποσότητα και καλής ποιότητας μέλι.Η εξάπλωση του παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως μεγάλη ποσότητα σε νέκταρ και γύρη, μεγάλο εύρος άνθισης απο τον Σεπτέμβριο μέχρι τα μέσα Μαίου, ευκολία πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα και ανάπτυξη σε άγονα εδάφη.







ΕΛΑΤΟ


Δίνει μέλι εξαιρετικής ποιότητας απο μελιτοεκκρίσεις εντόμων τον Ιούνιο. Η έκκριση ευνοείται απο υψηλές θερμοκρασίες και σχετική ξηρασία, ενω οι βροχές την σταματούν.
Το ελληνικό έλατο, γνωστό ως ελάτη η Κεφαλληνική συναντιέται μόνο στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Ευρυτανία, τον Ταύγετο, το Περτούλι, το Μαίναλο (Ελατοβανίλια ΠΟΠ).
Το μέλι που παράγεται είναι δύο ειδών.Το ένα ,γνωστό ως βανίλια, είναι εξαιρετικά πυκνόρευστο, δεν κρυσταλλώνει, παρουσιάζει αναλαμπές χρωμάτων και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρα.Το δεύτερο είδος μοιάζει με το συνηθισμένο μέλι που παράγεται απο την ευρωπαική ελάτη, γνωστό ως δασόμελο.
Το μελίτωμα απο τα έλατα οφείλεται σε πολλά εντομα, αφίδες, όπου το σημαντικότερο έντομο για το μελισσοκόμο είναι το Hemicryphus, το οποίο δίνει μελίτωμα απο τα μέσα Απριλίου εως τα μέσα Ιουνίου και μερικές φορές και αργότερα...

ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ




Υπάρχουν πολλά μελισσοκομικά ειδη ευκαλύπτου που ανθίζουν σχεδόν όλες τις εποχές.Δίνει γύρη και άφθονο νέκταρ.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου