Σελίδες

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΗΨΙΓΩΝΙΑ

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΗΨΙΓΩΝΙΑ


ΑΙΤΙΟ: Το βακτήριο Bacillus larvae


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Αρκετά χαρακτηριστικά και αντιληπτά στον σφραγισμένο γόνο.Η προνύμφη σαπίζει δημιουργώντας έναν κολλώδη πολτό που αν προσπαθήσουμε να τον τραβήξουμε έξω απο το κελί με ένα σπιρτόξυλο δεν βγαίνει αλλά σχηματίζει μια λεπτή κλωστή.
Ο σάπιος γόνος έχει ιδιαίτερα άσχημη οσμή (ψαρόκολλας) που καμιά φορά γίνεται αντιληπτή ακόμα και έξω απο την κυψέλη. Ο γόνος έχει όψη μωσαικού.
Τα καλύμματα των κελιών είναι υγρά, με χρώμα σοκολατί,βυθισμένα και ορισμένα φέρουν σχισμές ή τρύπες. (δείτε την διπλανή φωτό)










ΠΡΟΛΗΨΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε για τροφοδοσία μέλι ή γύρη του εμπορίου ή άγνωστης γενικά προέλευσης.
Το μελισσοκομείο δεν πρέπει να γειτονεύει με μολυσμένα μελίσσια.
Πλαίσια με μεγάλη προσβολή απομακρύνονται και καίγονται.Το ίδιο και η κυψέλη, εκτός αν αυτή έχει απολυμανθεί πολύ καλά.
Απολύμανση εργαλείων (ξέστρο, διαφράγματα κτλ)
Τα αδύνατα μελίσσια ενισχύονται με νέες μέλισσες ή κλειστό γόνο έτοιμο να εκκολαφθεί.
Μεταφορά μελισσιών σε περιοχές με πλούσια ανθοφορία.
Οι μέλισσες απο τα προσβεβλημένα μελίσσια ,χωρίς τα πλαίσια τους μεταγγίζονται (τινάσονται) σε καθαρές κυψέλες οι οποίες έχουν προηγούμενα απολυμανθεί με φλόγιστρο ή με καυστική σόδα.Όλα τα πλαίσια καίγονατι και θάβονται.Πλαίσια με μέλι μπορούν να τρηγηθούν και να χρησιμοποιηθούν ως τροφή του ανθρώπου.Στα μελίσσια αυτά δίνονται φύλλα κηρήθρας για να χτίσουν και αφήνονται νηστικά 24-48 ώρες ώστε ν α καταναλώσουν την ποσότητα τροφής που έχουν μέσα στο στομάχι τους.Με τον τρόπο αυτό μεγάλος αριθμός  απο τα σπόρια της αρρώστιας θα απομακρυνθεί με τα περιτώματα των ακμαίων μελισσων.
Τις επόμενες ημέρες τα μελίσσια τροφοδοτούνται με άφθονο σιρόπι.Τις πρώτες ημέρες τροφοδοσίας τοποθετείται στο κέντρο της κυψέλης και ένα άδειο χτισμένο πλαίσιο ώστε να αποθηκεύσουν προσωρινά οι μέλισσες το σιρόπι.Όταν κτιστούν οι πρώτες κηρήθρες το πλαίσιο αυτό απομακρύνεται.Η τροφοδοσία συνεχίζεται μέχρι να κτιστούν όλες οι κηρήθρες.
Δεν υπάρχουν εγκεκριμένα σκευάσματα για την αντιμετώπιση της Αμερικανικής Σηψιγονίας.


βιβλιογραφία: πρακτική μελισσοκομια Θρασυβούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου